open-navfaktor-logo
search
Turska
Spašeno 128 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji
Anadolija
13.04.2024. u 10:44
get url
text
FOTO: AA
Vlasti su uspješno spasile najmanje 128 osoba zaglavljenih u kabinama nakon nesreće na žičari u kojoj je jedna osoba poginula, a sedam povrijeđeno u južnoj turskoj provinciji Antalija, objavio je u subotu turski zvaničnik.
- Evakuacija 128 građana zaglavljenih u 16 kabina obavljena je u teškim uvjetima. Trenutno je u toku evakuacija 43 osobe u osam kabina - rekao je Okay Memis, predsjednik AFAD-a (Uprave za vanredne situacije Republike Turske) koji djeluje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Turske.
Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya prethodno je objavio da operaciju podržavaju AFAD, žandarmerija, policija, vojska, UMKE, nevladine organizacije i vatrogasne brigade, ukupno 543 pripadnika ekipa za potrage i spasavanje uz sedam helikoptera, vojni teretni avion, 108 vozila, šest vozila hitne pomoći i dronova.
On je na društvenoj mreži X objavio da su četiri helikoptera pod komandom obalske straže igrala aktivnu ulogu u operaciji spašavanja.
Memis je naveo i da stručnjaci sa specijalnom opremom dolaze do kabina sa zemlje i izvode akcije spašavanja pomoću užadi.
- Postoje problemi sa letovima zbog vjetra. Ipak, možemo reći da radimo veoma snažnu intervenciju. Nadamo se da ćemo operaciju završiti prije nego što padne mrak - dodao je on.
U okrugu Konyaalti u Antaliji u petak se dogodio tragični incident kada se stub koji se urušio sudario sa kabinom žičare, pri čemu je jedna osoba poginula, a sedmoro je povrijeđeno, među kojima i dvoje djece.
Timovi za reagovanje na katastrofe hitno su upućeni na mjesto nesreće kako bi spasili preživjele, a incident je doveo do privremene obustave rada žičare.
Uzrok nesreće za sada je nepoznat.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.