open-navfaktor-logo
search
Deklaracija
Na protivljenje Vučića u Atini nije usvojena odredba o pozivu na uvođenje sankcija Rusiji
Na protivljenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na neformalnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana u Atini u završnoj Deklaraciji nije usvojena odredba o pozivu na uvođenje sankcija Rusiji, prenosi Radiotelevizija Srbije.
22.08.2023. u 09:54
get url
text

Na večeri je dogovorena Deklaracija o podršci neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, te je istaknuto da Zapadni Balkan, Ukrajina i Republika Moldavija imaju zajedničko evropsko naslijeđe, historiju i budućnost.

U završnoj Deklaraciji je trebalo da se lideri usuglase o pozivu na uvođenje sankcija protiv Rusije.

Vučić je, uoči večere, ukazao da od svih zemalja čiji su predstavnici pozvani na večeru jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji te najavio i da će se danas sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Neformalna večera čelnika Zapadnog Balkana i evropskih dužnosnika, kojoj je prisustvovao i predsjednik Ukrajine održana je povodom 20. godišnjice donošenja Solunske deklaracije, na inicijativu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Neformalnoj večeri su pored Vučića, prisustvovali predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Na večeri su također bili predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunije - Andrej Plenković, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, kao i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsjednica Moldavije Maia Sandu te ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.