open-navfaktor-logo
search
Izbori u Srbiji
Misterija zvana Pero Antić: Makedonska zastava istetovirana na grudima, bugarski pasoš u džepu, a botuje za Vučića
Sa istetoviranom makedonskom zastavom na grudima, dvojnim državljanstvom u džepu – makedonskim i bugarskim, bivši Zvezdaš, makedonski reprezentativac, a sada i predsjednik Makedonske košarkaške federacije Pero Antić, čuva leđa Aleksandru Vučiću, nekoliko dana prije izbora u Srbiji.
13.12.2023. u 15:53
get url
text
Pero Antić, Aleksandar Vučić
Pero Antić, Aleksandar Vučić

Ovako je novinarka iz Sjeverne Makedonije Teodora Cvetkovska opisala podršku bivšeg košarkaša Pera Antića koji je nedavno svojim potpisom stao iza liste SNS-a (odnosno Aleksandra Vučića).

Situacija je bila još interesantnija imajući u vidu da je Antić na čelu Košarkaške federacije Sjeverne Makedonije, a kao funkcioner u susjednoj zemlji u učestvuje u kampanji na izborima.

- Antić je bio prisutan i na Vučićevom mitingu u Vranju, kada je dobio pohvale predsjednika sjevernog susjeda, a i sam je požurio da video na kojem simpatizeri SNS-a aplaudiraju u transu objavi na svom Instagram profilu, dok se, kako ga Pero u predizbornoj kampanji naziva, njegov prijatelj Aca, zahvaljuje makedonskom i srpskom košarkašu - napisala je novinarka Teodora Cvetkovska.

Ona je u autorskom tekstu upitala odakle hrabrosti i obraza da se učestvuje u kampanji političke partije koja nije iz Makedonije?

- Jednako smo se ljutili kada je jedan premijer komšijske države došao kod nas u posjetu dok su se vile zastave "velikih država". Ovo nije isto. Ali, to nije najstrašnije u ovoj situaciji. Ti, kao Pero Antić, možeš da podržiš koga želiš i na kakav način želiš, ali, sve dok to radiš kao običan građanin Makedonije, Skopljanac, bivši igrač Zvezde… Duga je lista. No, ne i kao čovjek koji je na čelu Košarkaške federacije Makedonije - rekla je ona i dodala:

- I ne radi se o tome da je ova tvoja politička uključenost prljava i neukusna ili da je moj tekst atak na Vučića, to je u ovoj priči irelevantno, ovakav potez je u suprotnosti sa Zakonom o sportu, Statutom KFSM i Rezolucijom UN-a. Na primjer, Statut federacije je baš jasan, a vjerujem da jedan predsjednik bilo koje institucije, agencije, ministarstva, čita šta potpisuje - stoji dalje u tekstu.

Nakon toga se referisala na odbredbe člana 1 Statuta u kojem jasno stoji da je federacija depolitizovana i da zabranjuje djelovanje političkih partija u svojim redovima, za postizanje političkih ciljeva i interesa. objavila je Nova.rs. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.