open-navfaktor-logo
search
Opleo i po Pupovcu
Milanović: Brnabić je Vučićev kurir, dajte nam popis ubijenih, nemojte nas farbati više
U Zagrebu je održan tradicionalni susret sindikalista SSSH povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada. Tom prilikom izjavu za medije dao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.
01.05.2023. u 17:17
get url
text

VEZANI TEKST - Brnabić u Zagrebu: Odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni brojnim pitanjima i ranama, ali napravljen je iskorak

Milanović se osvrnuo na posjetu predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić te ustvrdio da je ona došla na skupštinu Srpskog narodnog vijeća (SNV), koji nije reprezentativna ustanova, odnosno koji ne predstavlja Srbe u Hrvatskoj.

- Brnabić je glasnogovornica, kurir gospodina Vučića, ona nije kreator. Radio sam i sarađivao s ljudima iz tog udruženja godinama, ali to nije reprezentativna ustanova, oni ne predstavljaju Srbe u Hrvatskoj. To je naprosto prevara - kazao je.

Istaknuo je kako je u 12. izbornoj jedinici, od ukupnog broja pripadnika srpske manjine, glasovalo (samo) njih 13 hiljada, a 10 hiljada glasova otišlo je zastupniku srpske nacionalne manjine i predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu. 

- Koliki je to postotak? To je kao da je za mene kao predsjednika Hrvatske, za mene je glasalo preko milion ljudi, što mi se čini kao neki minimum, a recimo red veličine, to je kao da je za mene u Hrvatskoj glasalo 170, 180 hiljada ljudi, to je jako tanka priča - istaknuo je Milanović i poručio Pupovcu da nije pravi predstavnik Srba u Hrvatskoj. 

- Želiš partnerstvo, onda ok, predstavljaš se kao predstavnik Srba, nisi to, to sam puno više ja nego ti,  ali samo budi pristojan - poručio mu je i dodao da mu je dosta više Pupovčevog lupetanja u Hrvatskom saboru. 

- Užasna nesigurnost, gomila netačnosti, broj stradalih u Jasenovcu, etničko čišćenje, to slušamo od Pupovca u Saboru. Mene to smeta, ako mene to smeta, onda smeta svakog prosječnog, liberalnog Hrvata, a takva je većina - rekao je dodavši da su to gluposti.

Milanović je u ponedjeljak učestvovao na 28. godišnjici VRO Bljesak u Okučanima, gdje nije davao izjave. U Zagrebu je pak istaknuo da je bitno sjećati se i cijelo vrijeme ponavljati neke stvari. 

- Ne da se nemamo čega stidjeti, Hrvatska je na nevjerovatan način preživjela i dobila taj rat. Zahvaljujući malom broju pravih i hrabrih ljudi - rekao je. 

Smatra da je Hrvatska je platila ogromnu cijenu, bez ičije pomoći, a su oni koji nam se čestu prikazuju ili koji su se prikazivali kao prijatelji, bili u najboljem slučaju poluzainteresirani promatrači ili poluopstruktori.

- Ja odem u Derventu u dogovoru s Dodikom i onda dvije sedmice kasnije slušam nevjerovatne stvari. Maltene sam išao dizati hrvatsku bunu, a nisam, ne bih ni išao da se nisam dogovorio - kazao je Milanović.

Plenković uskoro ide u posjetu u Suboticu, a Milanović ne očekuje ništa od te posjete, objavili su hrvatski mediji. 

- Da bi se nešto suštinski promijenilo u Beogradu, potrebno je da se tamo temelji politike mijenjaju. Ne možeš proći s pričom da je moderna Hrvatska nastala na etničkom čišćenju. Dajte nam te popise ubijenih, to imate, nemojte nas farbati više, previše je vremena prošlo. Hoćete u EU? Ne možemo vam tu pomoći ni odmoći, morate prekinuti ovu vrstu odnosa s Rusijom u ovom trenutku, za pet-deset godina, ko zna… Pa Plenković i njegov ministar (Grlić Radman) su 17. januara 2022. pozivali Putina u Zagreb, ludi ljudi! - poručio je Milanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.