open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Lideri zemalja G7 oštro osudili iranski napad: Potvrđujemo našu odlučnost prema sigurnosti Izraela
Sastanak održan putem videokonferencije i trajamo manje od sat vremena.
Autor: Anadolu Agency
14.04.2024. u 19:41
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Zemlje Grupe sedam (G7), koju čine Sjedinjene Američke Države (SAD), Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Japan, najoštrije su osudile napad Irana na Izrael, javlja Anadolu.
Nakon iranskih uzvratnih udara na Izrael, Italija je u nedjelju sazvala sastanak lidera G7 kako bi razgovarali o tom pitanju.
Čelnici zemalja članica održali su sastanak video konferencijom kako bi razgovarali o napadu Irana na Izrael.
- Kao lideri G7, najoštrije osuđujemo iranski direktan i neviđeni napad na Izrael. Iran je ispalio stotine bespilotnih letjelica i projektila na Izrael. Izrael je uz pomoć njegovih partnera odbio napad - navedeno je nakon sastanka.
Izrazili su punu solidarnost i podršku Izraelu i njegovom narodu.
- Još jednom potvrđujemo našu odlučnost prema sigurnosti Izraela. Iran je svojim akcijama napravio još jedan korak ka destabilizaciji regiona, što rizikuje da dovede do nekontrolisanih regionalnih tenzija. Ovo treba izbjegavati. Nastavit ćemo da radimo na stabilizaciji situacije i sprečavanju dalje eskalacije. U tom duhu, zahtijevamo da Iran i njegovi zastupnici prestanu s napadima i sada smo spremni poduzeti daljnje mjere kao odgovor na dodatne pokušaje destabilizacije - saopćeno je nakon sastanka.
Dotakli su se i situacije u Gazi.
- Ojačat ćemo našu saradnju na okončanju krize u Gazi tako što ćemo nastaviti raditi na trenutnom i održivom prekidu vatre i oslobađanju talaca od strane Hamasa te isporukom više humanitarne pomoći Palestincima u nevolji - naveli su u saopćenju.
Italijanski mediji su objavili da je sastanak trajao manje od sat vremena.
Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.
Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i raketa prema Izraelu.
U međuvremenu, postoje spekulacije da bi Izrael mogao odlučiti da uzvrati, za što stručnjaci vjeruju da bi moglo izazvati sveopšti regionalni rat.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.