open-navfaktor-logo
search
Imali Vučićevu podršku
Kosovski ministar unutrašnjih poslova: Tražit ćemo Radoičićevo izručenje, u Banjskoj je napadalo više od 80 terorista
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će nadležni organi, preko međunarodnih partnera, tražiti izručenje iz Srbije na Kosovo svih onih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji akcije terorista u Banjskoj.
30.09.2023. u 13:03
get url
text
Xhelal Svecla
Xhelal Svecla

Naoružane grupe u ovom selu u sjevernom dijelu Kosova su 24. septembra napale kosovske policijske snage, ubivši narednika Afrima Bunjakua. Pet dana nakon napada odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu.

Svecla ističe da Radoičić nije djelovao sam kako je rekao, već uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. On kaže da su dosadašnje istrage pokazale da je u napadu na Banjsku učestvovalo više od 80 terorista.

- Sve činjenice govore da Milan Radoičić nije djelovao na svoju ruku, nije radio sam. Njega kontinuirano podržava Aleksandar Vučić, Vlada Srbije i svi instrumenti koje ta država ima. Dobro znamo da je bio izuzetno blizak Vučiću, koji je bio ministar propagande u vrijeme Miloševićeve vlade. Iako je predsjednik Srbije, on je i dalje ministar propagande. Krivac je poznat, on je Aleksandar Vučić i njegove ekstremističke ideje u odnosu na cijeli region, ne samo na Kosovo -  naveo je Svecla.

Ukazao je kako količina i vrste oružja koji su zaplijenjeni 24. septembra u Banjskoj pokazuje kako je nemoguće da to prikupi pojedinac.

- Tu je vojno naoružanje, ima oružja proizvodnje 2021, 2022. - što pokazuje da to nisu ostaci rata 1998/99, pa ni ranije na Balkanu, već je to oružje koje je stiglo direktno iz srpskih magacina. Od armije. To smo dokazali predstavljanjem dokumenata koje smo zaplijenili, gde se vrši prijem-primopredaja ovog naoružanja - rekao je za Radio Slobodna Evropa.

Naglašava kako su na oprezu.

- Spremamo se da se suočimo i uspješno odgovorimo na svaki izazov, s obzirom na to da već imamo izuzetno loša iskustva, bilo sa Srbijom, bilo sa njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem - rekao je Svecla.

Kategoričan je da će tražiti izručenje Kosovu ne samo Radoičića već i svih onih koji su učestvovali u planiranju i realizaciji terorističke akcije na Kosovu.

Dodaje kako je 80 ljudi obuhvaćeno istragom.

- U početku se mislilo da ima između 30 i 40 terorista. Sada možemo reći da je broj veći, što dokazuje još veći uspjeh kosovske policije koja je bila malobrojnija i sa slabijim naoružanjem od ove terorističke grupe, ali je nakon gubitka života narednika Afrima Bunjakua, nakon završetka ove zasjede, uspjela da vodi borbu tokom cijelog dana uspješno – za šta primamo čestitke od svih naših saveznika - i porazi ovu terorističku grupu. Ali broj je ogroman. Sada možemo reći da je više od 80 - istakao je Svecla.

Osvrnuo se i na moguću rusku umiješanost u napad na Kosovu.

- U jednom od vozila... od 24 terenska vozila napunjena municijom i materijalom koja su oduzeta pronašli smo ruske materijale, kao i dva motora na četiri točka za teške terene, ruske proizvodnje, koji su poklonjeni srpskoj vojsci. Postoje i obavještajne informacije o umiješanosti elemenata koji su direktno povezani sa Rusijom - kazao je.

Upozorio je kako postoje signali okupljanja vojnih snaga, ali i raznih grupa oko granice Kosova.

- Mi kontinuirano sarađujemo i koordiniramo sa (misijom EU za vladavinu prava na Kosovu) EULEX-om i (NATO misijom na Kosovu) KFOR-om. Zatražili smo i zajedničke patrole na graničnoj liniji između Kosova i Srbije jer mamo veoma dugu graničnu liniju koja razdvaja ove dvije zemlje. Također, teren je dosta težak, potrebno je da imamo i specijalnu opremu da posmatramo svako kretanje oko granice - rekao je, između ostalog, Svecla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.