open-navfaktor-logo
search
Policija vodi istragu
Jeziv slučaj u Podgorici: Hirurg u tegli krio dio organa pokojnika?
Crnogorska policija prekjučer je pretresala prostorije na hirurgiji Kliničkog centra po prijavi porodice pokojnika da je vaskularni hirurg N. F. prikrivao dokaze, odnosno neovlašteno iz ustanove iznio dio ljudskog tijela.
17.09.2023. u 11:12
get url
text

"Vijestima" je više izvora nezvanično saopćilo da je saslušano više osoba i da su zaposleni na vaskularnoj hirurgiji jučer ujutro u ostavi tog odjeljenja Kliničkog centra Crne Gore pronašli teglu u kojoj je, kako se pretpostavlja, dio abdominalne aorte, koju je N. F, kako tvrdi porodica pokojnika, prethodno odnio iz te zdravstvene ustanove.

Ta informacija jučer je nezvanično potvrđena iz više izvora u Upravi policije, ali i Kliničkog centra.

Osnovno državno tužilastvo, prema nezvaničnim saznanjima, dalo je jučer nalog da se pronađeni materijal uputi na vještačenje.

"Vijesti" jučer nisu uspjele stupiti u kontakt sa vaskulranim hirurgom kojeg porodica optužuje za prikrivanje dokaza - dijela tijela pokojnika, ali i nesavjesno liječenje sa smrtnim ishodom. Redakcija je na više telefonskih brojeva pokušala da dobije ljekara N. F., ali on nije odgovorio na pozive i poruku. "Vijesti" su kontaktirale i privatnu ordinaciju vaskularnog hirurga, iz koje su kazali da ljekar nije trenutno tu.

Iz Kliničkog centra su zvanično potvrdili da policija vodi istragu po prijavi. Nisu, međutim, precizirali protiv koga.

Na pitanja "Vijesti" da li je tačno da je policija pretresala prostorije te ustanove, po prijavi za prikrivanje dokaza i nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom i šta će preduzeti povodom tog slučaja, odgovorili su:

- Potvrđujemo da je policija vršila istragu u skladu sa prijavom koju je imala i u potpunosti sarađujemo kao i uvijek sa svim državnim organima. Svoje postupke Klinički centar Crne Gore će uskladiti sa rezultatima istrage koju policija sprovodi bez prejudiciranja istih.

Prema nezvaničnim saznanjima, vaskularni hirurg je prije dvadesetak dana operisao pacijenta koji je preminuo nakon nekoliko dana.

Iz policije su nezvanično kazali "Vijestima" da je porodica pacijenta podnijela krivičnu prijavu zbog navodnog nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom. Član porodice preminulog, kako su pojasnili, u privatnoj ordinaciji vaskularnog hirurga prije nekoliko dana uočio je navodno teglu sa dijelom ljudskog tijela na kojoj je bilo napisano ime i prezime pokojnika. Porodica je nakon toga podnijela prijavu zbog prikrivanja dokaza, pa je policija po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva prekjučer pretresala privatnu ordinaciju u kojoj N. F. radi, prostorije Kliničkog centra i saslušavala medicinsko osoblje vaskularne hirurgije.

"Vijestima" je iz policije, ali i KCCG, nezvanično saopćeno da su jučer ujutro zaposleni u ostavi na vaskularnoj hirurgiji pronašli teglu u kojoj je dio ljudskog tijela, o čemu su odmah obavijestili nadležne.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva jučer nisu odgovorili kojim povodom je policija pretresala prostorije Kliničkog centra, da li je to urađeno po njihovom nalogu a u vezi sa prijavom o navodnom prikrivanju dokaza, u kojoj fazi je postupak i da li je tačno da je pronađen dio ljudskog organa.

Saopćili su da će se oglasiti u ponedjeljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.