open-navfaktor-logo
search
Bliski istok
Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih civila i vojnika
U izraelskim zračnim napadima gađano je nekoliko područja u okolini Alepa oko 1.45 sati ujutro po lokalnom vremenu, navedeno je u saopćenju ministarstva
Faktor/Hina
29.03.2024. u 08:12
get url
text
Izraelska vojska je odbila komentirati navode o napadima
Izraelska vojska je odbila komentirati navode o napadima
U izraelskim napadima na sirijski grad Alep u petak rano ujutro ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika Hezbolaha, izjavila su dva sigurnosna izvora.
Ranije je o napadima Izraela i militantnih grupa na sjeverni sirijski grad Alep i "više poginulih civila i vojnika" izjavilo je sirijsko ministarstvo odbrane.
U izraelskim zračnim napadima gađano je nekoliko područja u okolini Alepa oko 1.45 sati ujutro po lokalnom vremenu, navedeno je u saopćenju ministarstva.
Napadi su se poklopili sa onima bespilotnih letjelica izvedenima iz grada Idliba i zapadnog ruralnog dijela Alepa, za koje je ministarstvo navelo da su ih izvele "terorističke organizacije".
- Napadi su rezultirali smrću te ranjavanjem većeg broja civila i vojnika te su nanijeli materijalne štete na javnoj i privatnoj imovini - saopćilo je ministarstvo, no pritom nije navelo tačan broj mrtvih, kao ni jesu li žrtve posljedica izraelskih ili napada militantnih grupa.
Izraelska vojska je odbila komentirati navode o napadima.
Kako prenosi Hina, od napada Hamasa u oktobru prošle godine Izrael je eskalirao udare na, kako tvrdi, uporišta milicija u Siriji koje podržava Iran.
Također je udario na protivzračnu odbranu sirijske vojske i neke sirijske snage.
Izrael već godinama izvodi slične napade u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu koji je započeo 2011. godine.
Izrael i Hezbollah razmjenjuju vatru preko izraelsko libanske granice otkako je izbio rat u Gazi, što je najveća eskalacija od jednomjesečnog sukoba 2006. godine, prenosi Hina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.