open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Indija dijeli državljanstva hindusima, budistima, kršćanima, ali ne i muslimanima
Guardian
12.03.2024. u 08:59
get url
text
Indija
Indija
Indijska vlada donijela je kontroverzni zakon o državljanstvu za koji kritičari kažu da diskriminira muslimane. Odluka o implementaciji zakona donesena je samo nekoliko sedmica prije nego što će premijer Narendra Modi izaći na opće izbore, piše Guardian.
Zakon o izmjenama i dopunama o državljanstvu, koji je predložila Modijeva vlada, učinio je religiju osnovom za postajanje indijskim državljaninom.
Prema zakonu, hinduistima, Parsima, Sikhima, budistima, džainistima i kršćanima koji su ušli u Indiju iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša prije decembra 2014. dopušteno je brzo stjecanje indijskog državljanstva.
Međutim, muslimanima nije priznato isto pravo. Iako je zakon izvorno donesen u decembru 2019, njegova je provedba odgođena nakon rasprostranjenih protesta i izbijanja nereda tokom kojih su hiljade uhapšene, a više od 100 ljudi ubijeno.
Mnogi advokati, aktivisti i građani koji su izašli na ulice izrazili su zabrinutost da novi zakon potkopava sekularne temelje Indije, koji su sadržani u ustavu.
Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je zakon stupio na snagu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.