open-navfaktor-logo
search
Povučeni proizvodi
Hrvatski ministar zdravstva: Postoje određene indicije šta bi moglo biti uzrok trovanja građana
Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu kako postoje određene indicije šta bi mogao biti uzrok trovanja građana u Hrvatskoj.
08.11.2023. u 21:21
get url
text

- Dosta je toga neobično, međutim, postoje određene indicije šta bi moglo biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu... S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenicu da je ipak isti vlasnik, moguće da dolazi prilikom procesa čišćenja boca do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koje posljedično mogu izazvati ovakva zbivanja - rekao je Beroš u Dnevniku HRT-a.

Dodao je međutim, da o tome ne bi htio razgovarati jer to nije njegovo kao ministra zdravstva.

Na pitanje o nalazu 16 izuzetih bočica u Rijeci koji pokazuju da u njima nije bilo ničeg spornog, uzvratio je kako nam to govori da 'i dalje ne znamo šta je uzrok tih štetnih i neželjenih događaja'.

VEZANI TEKST - U BiH nisu zabilježeni slučajevi trovanja bezalkoholnim pićima

- Ono što je nezgodno je da broj onih koji prijavljuju te simptome raste. Do sada smo imali ukupno 14 pregledanih pacijenata u bolnicama u cijeloj Hrvatskoj, od toga u KBC-u Rijeci taj jedini prvi bolesnik je hospitaliziran i ima najteže povrede, zatim u KBC-u njih sedam, u Varaždinu jedan, na Merkuru dvoje, u Karlovcu jedan bolesnik te u KBC-u čak tri bolesnika. Od njih 14, četvero imaju dokazane lezije probavne sluznice, ostali nemaju i većina tih bolesnika je otpuštena na kućno liječenje - rekao je Beroš.

Jedino što je dobro u ovoj situaciji je, ističe, da klinička slika takvog akutnog oštećenja sluznice probavnog trakta nije teška.

- Šta je uzrok, još ne znamo, stoga institucije rade i zadatak nam je što prije detektirati... - rekao je ministar.

Na pitanje o tome zašto se o događanjima u Rijeci još od subote zakasnilo upozoriti građane uzvratio je kako se nije zakasnilo.

- Ne bih rekao da se zakasnilo upozoriti građane. U subotu je to bio jedan jedini slučaj gdje uopće i sada ne znamo šta se dogodilo. Upozoriti građane o čemu? - pitao je.

VEZANI TEKST - Novi slučajevi trovanja gaziranim pićima, šta je pio mladić koji je sinoć završio u KBC Zagreb

- Alert i našu granicu za postupanje je potaknuo drugi događaj. Dva sata nakon saznanja o drugom događaju u KBC-u Rebro, koji je već ukazao na povezanost određenih izbivanja, smo postupali. Ja sam bio u KBC-u i dao izjave javnosti. Mi moramo postupati na osnovu provjerenih i argumentiranih teza - rekao je Beroš.

Nakon jednog pojedinačnog slučaja, uvjerava resorni ministar, nije bilo razloga za intervenirati i obavijestiti javnost.

- Bilo je razloga za postupanje, policija je obaviještena, državni inspektorat je obaviješten, DORH je obaviješten i postupanje je završeno. Da se tada detektiralo da je uzrok tog događaja neko piće, sigurno bi obavijestili javnost - istaknuo je.

Upitan zašto šuti inspekcija rekao je kako ne može biti advokat bilo koje državne institucije no da je komuniciranje prema njima "vrlo promptno i adekvatno".

VEZANI TEKST - Prodavnice u Hrvatskoj povukle sa polica bezalkoholna pića Coca-Cole

- Da li je njihov stav da prema javnosti neće izlaziti s tezama dok nisu dokazane, stvarno ne mogu reći. Međutim, unutar sistema, mi, policija, državni inspektorat i zdravstvo funkcioniraju besprijekorno. Ja se na bazi nekoliko sati čujem s ministrom, s glavnim državnim inspektorom, s direktorom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. I tu je komunikacija potpuno u redu - ustvrdio je.

Državni inspektorat je, kaže Beroš, vrlo adekvatno postupio, povukao je iz prodaje određene proizvode što je najbolji način da se smiri strah građanstva i da se onemoguće daljnji događaji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.