open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan u pismu papi Franji: Čovječanstvo ne bi trebalo dopustiti dalje kršenje humanitarnog prava u Gazi
Anadolija
13.04.2024. u 14:02
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u pismu upućenom poglavaru Rimokatoličke crkve i Vatikana papi Franji naveo da čovječanstvo više ne bi trebalo dozvoliti kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.
Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske saopćili su da je Erdogan poslao pismo o Palestini papi Franji.
Pismo je papi Franji uručio šef Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas tokom posjete Vatikanu, a Erdogan je u pismu izrazio zadovoljstvo postepenim ubrzavanjem odnosa između Turkiye i Vatikana.
Erdogan je naveo da Turska, uz moto humanitarne diplomatije, podržava teritorijalni integritet Ukrajine od 2014. godine, kada je došlo do ilegalne aneksije Krima, te da je bila i nastavlja da bude na čelu odbrane prava na život i pravednu borbu nedužnih palestinskih civila.
Ističući da je Turska postala druga zemlja koja pruža najveću pomoć Gazi sa skoro 45 hiljada tona humanitarnih zaliha poslanih od 7. oktobra 2023. godine, Erdogan je rekao da se u Turskoj nastavlja liječenje 429 pacijenata i povrijeđenih iz Gaze, uključujući kršćane, u pratnji sa još 450 osoba.
- Čovječanstvo, svjesno da je ubijanje zabranjeno od strane svih abrahamskih religija, više ne bi trebalo dozvoliti kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi. Trebalo bi dignuti glas protiv namjernog bombardiranja bolnica, škola, džamija i crkava, koje se ne smiju dirati čak ni u ratu. Nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku bez pravednog rješenja palestinsko-izraelskog pitanja. Neophodno je da nezavisna, suverena i geografski integrisana palestinska država nastane unutar granica iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i da zauzme svoje mjesto u globalnom sistemu kao ravnopravan član međunarodne zajednice - naveo je Erdogan u pismu papi.
Erdogan je također ukazao i na nedavne tendencije koje ugrožavaju međudruštveni mir i stabilnost, kao što su antiislamizam, rasizam i ksenofobija koji se šire svijetom.
- Našem svijetu je potrebna inkluzivna i racionalna politika, kao i akteri koji mogu uspostaviti dijalog sa svim stranama u svim okolnostima. Potrebno nam je to biše nego ikada ranije u historiji. U okviru ovog razumijevanja, odlučni smo da dalje razvijamo naš dijalog i saradnju sa Vatikanom u cilju širenja kulture miroljubive koegzistencije i međusobnog razumijevanja, zasnovane na našim zajedničkim ljudskim vrijednostima i našem cilju da služimo svjetskom miru - poručio je Erdogan.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.