open-navfaktor-logo
search
Prijedlog DF-a
Đukanović odbio Aleksića za ambasadora u BiH, četničke vojvode mu uzori
Bivši zastupnik Demokratskog fronta Budimir Aleksić, koga je ta politička grupacija predložila za ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini, sljedbenik je Ravnogorskog pokreta, kvislinškog pokreta u Drugom svjetskom ratu.
09.06.2021. u 14:51
get url
text

Aleksića je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova Đorđa Radulovića predložilo za diplomatsko-konzularnog predstavnika u Sarajevu, kao rješenje Demokratskog fronta, ali je to imenovanje predsjednik Milo Đukanović odbio da potpiše, piše Pobjeda. 

To je u emisiji Argumenti na RTCG saopćio jedan od lidera DF-a Milan Knežević, navodeći kao razlog činjenicu da je "Aleksić bio protiv crnogorske nezavisnosti".

Aleksić ima bogato političko iskustvo i trenutno je na poziciji člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, kao i na čelu Upravnog odbora Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića. Dugogodišnji je član Političkog savjeta Nove srpske demokratije.

Budimir Aleksić

Aleksić je u svojstvu zastupnika DF-a 5. novembra 2019. godine pozvao tadašnjeg predsjednika Općine Berane Dragoslava Šćekića da u tom gradu podigne spomenik četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću koji je odgovoran za smrt preko 15 hiljada Muslimana u Drugom svjetskom ratu, od toga skoro 12 hiljada na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine.

On je tokom sjednice parlamenta kazao da "postoje sponzori koji bi podržali takvu inicijativu".

Imajući u vidu pozitivan stav Aleksića prema četničkom vojvodi odgovornom za ratni zločin prema većinskom narodu u Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu, potencijalno imenovanje Aleksića na mjesto ambasadora bi značilo prst u oku i provokaciju prema zvaničnom Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.