open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Duge cijevi pred Banskim dvorima, Plenkoviću upućene prijetnje smrću
Policija je danas došla u sjedište hrvatske vlade zbog prijetnji ubistvom premijera Andreja Plenkovića i članova vlade, potvrdio je glasnogovornik Marko Milić.
12.05.2023. u 14:21
get url
text

- Danas ujutro policija je zaprimila dojavu o prijetnji ubistvom premijera i članova Vlade Republike Hrvatske. Slijedom toga u vladu je upućen interventni tim te je policijsko postupanje u toku - izjavio je Milić Hini.

Prema nezvaničnim informacijama prijetnja je upućena telefonom.

Komentirajući izvještaj SOA-e za prošlu godinu, premijer Andrej Plenković je u Dubrovniku rekao da državne institucije konstantno djeluju kako bi spriječile eventualne pokušaje nasilnog rušenja vlasti i naveo da prijetnje postoje te je zbog jedne policija i danas u Banskim dvorima.

SOA u danas objavljenom izvještaju za prošlu godinu, među ostalim, navodi da je "detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka".

Upitan za komentar izvještaja, Plenković je rekao kako su postojale "dvije grupe koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.