open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Drama na Skadarskom jezeru: Krivolovci napali čuvare, jednog uboli, napadačima pomogao monah
Čuvare Nacionalnog parka Skadarsko jezero sinoć su napali i povrijedili krivolovci.
04.02.2024. u 13:05
get url
text
Napad na Skadarskom jezeru
Napad na Skadarskom jezeru

Direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore Vladimir Martinović saopćio je da su sinoć, u toku obavljanja radnih obaveza, na svom radnom mjestu napadnuti nadzornici NP Skadarsko jezero. 

- Hrabri nadzornici su nenaoružani ušli u obračun sa naoružanim krivolovcima. Tražimo adekvatnu podršku policije i tužilastva. Mnogima ne odgovara naša borba protiv krivolova, lovočuvari su ugroženi i zahtijevamo sistemsku podršku kako bismo se izborili sa biznisom vrijednim stotinama hiljada eura. Nastavićemo istim intenzitetom da se borimo protiv krivolova, a ovakvi i slični pokušaji sigurno nas neće poljuljati u snažnoj borbi za zaštitu najvrjednijih područja Crne Gore - poručio je on.

Kako pišu Vijesti.me, navodno su dvojica krimolovaca, nakon što im se šef nadzorničke službe Vuk Saičić legitimisao i tražio da to i oni učine, prvo počeli bježati, a potom su napali Saičića i ekipu JPNP Skadarsko jezero.

Na snimku dostavljenom Vijestima vidi se kako lovočuvari pokušavaju zaustaviti čun u kom su krivolovci, ali se oni otimaju i kreću da ih udaraju. Incident se dogodio u rejonu Pijeske

Iz Uprave policije je nezvanično rečeno da tragaju za napadačima.

Šef Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero Vuk Saičić za Vijesti je saopćio da je krivolovcima pomogao i monah iz manastira Kom, izvjesni Filip. U sinoćnjoj akciji, dodao je Saičić, povrijeđeni su on i njegov kolega Marko Gluščević.

Objasnio je da su, nakon ponoći, na jezeru prvo primijetili agregat, a kada su krenuli gliserom ka njemu, vidjeli su da dva krivolovca iz čuna ostima (čelični šiljak pričvršćen na dug štap, služi za hvatanje ribe) izlovljavaju ribu.

- Jednog smo prepoznali kao Prenkića, a drugi sa njim bio je u dukserici vatrogasaca. Izdali smo upozorenje, o koje su se oni oglušili i krenuli da bježe. Stigli smo ih nakon kilometar i pokušali da ih zadržimo. Tada smo dobili i udarce veslima, ja u predjelu vrata, a kolega Gluščević u predjelu rebara. Jedan od njih je ostima krenuo da me ubode i ubo me u predjelu lijeve podlaktice. Tada je čunom prošao monah Filip i počeo da nam prijeti, optužujući nas da mi radimo sa drogom preko jezera i da nećemo dugo. Izvadio sam telefon da ga snimim, on mi je prišao, oteo telefon i bacio ga u jezero. Potom su skupa pobjegli u uski dio među šiblje, kroz koji mi nismo mogli gliserom da prođemo, jer je veći - kazao je Saičić.

Dodao je da su nakon toga pošli na ukazivanje ljekarske pomoći, a potom i u policiju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.