open-navfaktor-logo
search
Osnivač Grupe Oktobar
Čedomir Stojković: Ruska plaćenička grupa preko Vulina djeluje u Srbiji
Beogradski advokat Čedomir Stojković, osnivač Grupe Oktobar, koja se bori protiv protiv ruskog utjecaja i hibridne okupacije u Srbiji, u intrevjuu za Geopost kaže da je Srbija okupirana država te da Rusija može da izaziva konflikte u Srbiji upravo zato što je Srbiju pretvorila u svog poslušnika.
27.02.2023. u 07:53
get url
text

- Što se tiče razdruživanja Srbije i Rusije, taj proces razdruživanja bit će jednostavan isto koliko je jednostavno razdruživanje čovjeka od tumora. Dakle, nimalo jednostavno niti će se desiti bez intervencije nekog hirurga. Taj hirurg u ovom slučaju mora da bude Zapad, odnosno EU, Amerika i NATO - navodi Stojković za Geopost. 

U okviru Grupe Oktobar deluje "Tim za identifikaciju Putinovih agenata u Republici Srbiji" koji sastavlja spisak Putinovih agenata u Srbiji čliji je cilj da razobliči šemu malignog utjecaja Rusije.

- To u prijevodu znači da danas kada vi pogledate listu identifikacije Putinovih agenata, vi ćete tamo primijetiti političare, ministre, zastupnike u parlamentu, ali isto tako novinare, urednike medija, vlasnike medija, profesore univerziteta, predsjednike ili predstavnike nevladinih organizacija i brojne druge - navodi Stojković.

Tvrdi da Wagner grupa djeluje u Srbiji i to ne preko Rusije već preko Srba.

- Ona je mobilisala i vrbovala u svoje redove primila ljude sa srbijanskom državljanstvom, ljude sa srpskim imenima i prezimenima i oni rade za Wagner grupu. I to više nije nikakva tajna. Oni se fotografišu u centrima Wagner grupe, oni se slikaju sa amblemima Wagner grupe, oni nose simbole Wagner grupe, oni su Wagner grupa i oni imaju srbijansko državljanstvo - naveo je.

Ukazuje da je interes Wagner grupe u Srbiji da kreira mrežu konatakata i strukturu stanovništva koja po komandi Moskve može da djeluje u interesu Moskve.

- Kao što je bio slučaj na barikadama na Kosovu. I Wagner grupa vrbuje ljude ovdje, kreira kroz desničarski, nacionalistički i nacistički elemenet grupacije koje po potrebi mogu da izazovu sukobe i po potrebi mogu da naprave novo žarište ovdje na Balkanu - kazao je Stojković.

- Kada smo mi podnijeli krivične prijave Tužilaštvu Srbije povodom Wagner grupe i kada smo tvrdili, između ostalog, da ruski čovjek u Srbiji koji je imenovan za šefa srbijanskog obavještajnog servisa Aleksandar Vulin kao direktor BIA-e, da je on aktivno sprečavao kontraobavještajni rad BIA-e po pitanju Wagnera i zato smo krivičnu prijavu protiv njega podnijeli i Tužilaštvo je ekspresno reagovalo i u roku od samo četiri radna dana bez provođenja bilo kakve istrage je tu krivičnu prijavu odbacilo. Što u prijevodu znači da je Više javno tužilaštvo u Beogradu apsolutno potvrdilo da je Alkeksandar Vulin aktivno sprečavao istraživanje Wagner grupe jer je javni tužilac spriječio istragu o tome - ukazuje advokat.

Naglašava da državni vrh Srbije ne želi da prihvati francusko-njemački plan za Kosovo.

- Srpski državni vrh je prvo igrao na kartu da će Kurti (Albin Kurti, premijer Kosova, op. a.) da odbije taj plan i onda će oni da se prikažu kako oni prihvataju taj plan pa da okrive Kurtija kako je on destruktivna sila za smirivanje i za izgradnju odnosa između Srbije i Kosova, a da je Beograd zapravo konstruktivna sila. Vi možete primijetiti onog časa kada je Kurti rekao da prihvata plan, od tog trenutka Beograd šuti, ništa ne govori u korist prihvatanja tog plana - naveo je.

Stojković smatra da prihvatanje plana za Kosovo zavisi isključivo od Rusije.

- Mislim da ćemo mi kroz djelovanje srbijanske vlade zapravo moći da vidimo šta Rusija hoće povodom Kosova i koliko je spremna daleko da ide - dodaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.