open-navfaktor-logo
search
Rekao pa porekao
Burne reakcije u Srbiji zbog izjave predsjednika SANU-a: Kosovo nije naše, to treba što prije shvatiti
Kosovo nije naše, to treba što prije shvatiti, ponavlja predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti SANU Vladimir Kostić, povodom izjave vladike (Grigorija) da nije u pravu, i poručuje mu da se "ostavi parola" pod kojima se Srbi osjećaju herojski.
09.01.2021. u 17:53
get url
text

Kostić je reagirao na izjavu vladike (Grigorija) za Newsmax adria, da Kostić nije u pravi i da je "Kosovo naše".

- Ja potpuno prihvatam da nisam u pravu, ali pitajte vladiku odakle mu ubjeđenje da je on u pravu. Ja sam putovao skoro i prelazio granicu, tačno su mi pokazivali dijelove ulice koji nisu zgodni za šetnju. Bilo bi sjajno da je Vladimir Kostić potpisao i Kumanovski sporazum i Dejtonski sporazum i Briselski sporazum, onda imamo krivca i nemamo o čemu da razmišljamo - rekao je Kostić.

On je rekao da bi pitao vladiku da li su neki od velikih srpskih prelata izdajnici. 

-Je l' Čarnojević izdajica? Ja mislim da nije. Ja i ovo što sam rekao, neka bude da nisam u pravu. Ali suština na kojoj ja insistiram da niko u ovom narodu, uključujući i Crkvu, nema tapiju nad istinom kada je Kosovo u pitanju. Ne može niko da me ubjeđuje da sam izdajnik, jer su mene ubjeđivali u izdaju oni čija su djeca bila u tom trenutku u jednoj maloj, finoj državici usred Evrope koja je čuvala jevrejske uloge. A ja sam bio dole i pod oružjem, a moja djeca su bila ovdje jedan regrutovan u u brdsku pješadiju, drugi za razmontiravanje mina - rekao je predsjednik SANU-a.

Upitan da imenuje one koji su bili u inostranstvu dok je on sa oružjem bio na Kosovu, Kostić je rekao da znaju oni ko su.

Dodao je i to da status quo ne postoji.

- Status quo će iskoristiti oni koji žele da uobliče sopstvenu državnost i koji to čine, evo već 20 godina

S druge strane, rješenje nisu, tvrdi, ni inicijative poput vašingtonske.

- Bojim se da trenutno ovo što rade sa nama, da jedan vjekovni konflikt pokušavaju da riješe u minuti, neće donijeti sreću nikome, ni nama, ni protivničkoj strani pri čemu mi taj posao nekakvog pomirenja sa susjedima nismo još ni započeli, što nespremnošću njihovom i našom, što, rekao bih sasvim otvoreno, i time što nam svijet ne da šansu da u taj posao krenemo – istakao je on.

Da to tako i ostane, nastavio je, interes je geostrateških igrača.

- Ova vrsta invalidnog, osujećenog, osiromašenog Balkana, negdje i nekako, u geostrateškim igrama, nazovi to paranojom Vladimira Kostića, odgovara tim velikim silama. Da kontrolišu jedan prostor koji postaje rezervni prostor Evrope – pojasnio je.

-Također i pitanje smještaja izbeglica sa čijom se patnjom u potpunosti saosjećam, postoji mogućnost da je Balkan viđen kao interni prostor. Sa druge strane, ne mislim da je pitanje jeftine radne snage razlog za odnos velikih sila prema Balkanu. Nema nas toliko puno koliko njima treba – kaže Kostić.

Ipak, priznaje, da EU uzima najbolje i među nama i među migrantima i da se takvi stručnjaci neće više vraćati u svoju domovinu.

Dva dana poslije, njegove izjave u ovom TV intervjuu izazvale su haos i burne reakcije u Srbiji. Kako prenosi Danas, Kostić navodi da riječi koje mu se pripisuju, da "Kosovo nije naše i da to treba što prije shvatiti" koje su prenijeli pojedini štampani mediji netačni, a da je u emisiji "insistirao na dijalogu i stavu da niko nema pravo na tapiju o istini".

- Ne slušajte mene, saslušajte intervju, ni u jednom trenutku nisam izgovorio tako nešto - kazao je on. 

I zaista, kada se intervju sasluša, on i nije izgovorio tu rečenicu. Ali samim tim što uopće nije reagirao niti demantirao voditeljicu, koja je kazala da je on dao izjavu kada je izabran za predsjednika SANU-a "da Srbima treba neko glasno i jasno da kaže da Kosovo nije naše i da što prije to neko bude rekao, da će svima da bude bolje", samo je potvrda da je davao takvu izjavu o Kosovu i da i dalje stoji iza nje. Posipanje pepelom dva dana poslije rezultat je burnih reakcija koje je izazvao u Srbiji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.