open-navfaktor-logo
search
Beograd
Brnabić kaže kako je ruska sigurnosna služba "dostavljala podatke" o mogućim incidentima na protestu
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je ruska sigurnosna služba "dostavljala podatke" o mogućim incidentima na protestu u Beogradu, dok je opozicionu koaliciju "Srbija protiv nasilja" optužila za pokušaj "nasilne destabilizacije države".
25.12.2023. u 08:02
get url
text

VEZANI TEKST - Neredi u glavnom gradu Srbije: Policija razbila demonstracije građana

Ona je izjavila da je tokom kampanje, pred izbore koji su održani 17. decembra, "upozoravala na namjere opozicije".

- Prije svega, podatke nam je na ovaj način dostavljala i ruska sigurnosna služba. Kada sam to lično podijelila sa nekim ambasadorima, optužili su nas da širimo dezinformacije, neistine, da vjerujemo ruskoj službi i da su sve to gluposti - navela je Brnabić.

Najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" je 24. decembra, sedmu večer zaredom, u Beogradu organizovala proteste na kojima traži poništavanje izbora.

Vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS), čija je funkcionerka Ana Brnabić, optužuju za izbornu krađu nakon glasanja 17. decembra, što ta stranka i državni vrh demantuju. SNS je proglasio pobjedu na svim nivoima, uključujući Beograd.

Više od 30 demonstranata je uhapšeno u policijskoj akciji u centru Beograda kasno uvečer 24. decembra, nakon incidenata koji su otpočeli ispred gradske skupštine.

Dio maskiranih ljudi je gađao gradsku kuću, dok je policija koja je bila unutar zgrade na njih bacala suzavac i biber sprej. Jake policijske snage unutar gradske skupštine onemogućile su upad u zgradu.

Brnabić je navela je da pokušaj upada u institucije pokazuje "namjeru (opozicije) da se nasiljem mijenja izborna volja građana" i uporedila ga sa ukrajinskim "Majdanom".

- Majdana u Srbiji neće biti... Ovo jeste pokušaj Majdana, ovo je nebriga za sve ostale građane Beograda, ovo je mržnja, ovo je nasilje. Na ovo smo upozoravali i tokom izborne kampanje - navela je Brnabić.

Ukrajinske antivladine demonstracije Evromajdan, koje su otpočele na centralnom gradskom trgu u Kijevu, srušile su bivšeg proruskog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča 2014. godine.

Nakon Evromajdan revolucije iz 2014. godine, koju Kremlj opisuje kao državni udar, ruska vojska je zauzela i anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i podržala pobunu proruskih separatista na istoku Ukrajine.

U februaru 2022. godine Rusija je otpočela invaziju na Ukrajinu.

Zvaničnici Srbije, na čelu sa premijerkom i predsjednikom, majske proteste "Srbija protiv nasilja" također su upoređivali sa Majdanom.

Na tim protestima širom Srbije tražila se odgovornost vlasti nakon dvije odvojene masovne pucnjave u kojima je život izgubilo 19 mladih ljudi.

Na izjave zvaničnika Srbije tada je reagovala Ambasada Ukrajine, ocjenom da ono što se "pokušava u negativnom kontekstu predstaviti kao 'ukrajinski scenarij' ustvari predstavlja borbu ukrajinskog naroda za svoja prava protiv korumpirane i totalitarne vlasti".

Izjave vlasti u kojima su se majske proteste poredili sa Evromajdanom nastavile su se i nakon reakcije Ambasade Ukrajine.

Srbijanski zvaničnici održavaju bliske odnose sa Kremljom i nakon ruske invazije na Ukrajinu, uprkos pozivima Evropske unije (EU) da Srbija kao država kandidat za članstvo u Uniji uvede sankcije Rusiji, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.