open-navfaktor-logo
search
Pojas Gaze
Bolna ispovijest palestinskog dječaka o zlostavljanju u izraelskom pritvoru: "Šta je moj zločin?"
Dvanaestogodišnji dječak Nemir El-Saadi El-Nemir samo je jedan od mnogih koji su preživjeli razne torture za vrijeme pritvora
Anadolija
15.04.2024. u 15:57
get url
text
Nakon puštanja na slobodu doveden je u bolnicu
Nakon puštanja na slobodu doveden je u bolnicu
 Izraelske snage od 7. oktobra prošle godine nastavljaju brutalne napade na Pojas Gaze u kojima su žrtve često žene i djeca, javlja Anadolija.
Izraelski vojnici također često odvode djecu i tinejdžere koje tokom pritvora zlostavljaju na razne načine.
Palestinski dječak Nemir El-Saadi El-Nemir je samo jedan od mnogih koji su preživjeli razne torture za vrijeme pritvora.
Dvanaestogodišnji dječak nakon puštanja na slobodu doveden je u bolnicu kako bi mu bila ukazana ljekarska pomoć. Ispričao je da su ga izraelski vojnici odveli i zlostavljali u pritvoru te nakon dva mjeseca pustili.
Istakao je da će se kada poraste boriti protiv izraelskih vojnika zbog torture i nepravde koju su njemu i drugim Palestincima nanijeli.
Nemir El-Saadi El-Nemir
- Kad porastem, gazit ću im po glavi kao što su i oni meni radili - kazao je uplakani dječak.
Dodao je da je samo dječak od 12 godina i da nije predstavljao prijetnju nikome, a potom je pokazao rane na nogama i zapitao se:
- Šta je moj zločin?
Ovaj dječak je također ranije ranjen u napadu izraelskih aviona kada je izašao iz zaklona da pronađe hranu, nakon čega mu je ostao trajni ožiljak na stomaku.
Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra porastao je na 33.797, a povrijeđenih na 76.465. saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj palestinskoj enklavi.
Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.
Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.