open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo obavijestilo
Blokirani pojedini granični prijelazi između Kosova i Srbije
Granični prijelazi između Kosova i Srbije, Jarinje, Brnjak i Merdare, blokirani su za izlazak s Kosova. Prema podacima koji su postavljeni na sajtu Ministarstva unutrašnjih Kosova, prelaz Brnjak je blokiran s obje strane granice, dok su prelazi Jarinje i Merdare blokirani za prolaz kamiona i autobusa.
20.06.2023. u 13:58
get url
text
Granični prijelaz, Kosovo, Srbija
Granični prijelaz, Kosovo, Srbija

Prethodno je Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova sinoć saopćilo da na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prijelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolazak autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova. Također se ističe da ni prolazak automobila trenutno nije siguran. 

Ministarstvo je pozvalo građane koji su već ušli na teritoriju Srbije da koriste granične prijelaze Mutivoda i Bela Zemlja ili da krenu putem preko Sjeverne Makedonije (granični prijelaz Preševo) preko Skoplja. Ukoliko nisu ušli u Srbiju, mole se građani da ne putuju kroz tu zemlju.

- S obzirom na to da je u opticaju mnogo lažnih vijesti koje imaju za cilj širenje straha, pozivamo sve građane da prate Policiju Kosova s najnovijim zvaničnim informacijama u vezi sa tim - navode iz ministarstva.

Iako je kosovski premijer Albin Kurti na konferenciji za novinare održanoj 15. juna kazao da Srbiji nisu uvedene ekonomsko-trgovinske sankcije, nego su zbog sigurnosne situacije pojačane kontrole na graničnim prijelazima, od tada kamioni s robom iz Srbije ne mogu da uđu na Kosovo.

Kako prenose lokalni mediji, upravo je to razlog što su kamioni koji danima čekaju na ulazak na Kosovo odlučili da blokiraju izlazak kamiona i autobusa sa kosovske na srbijansku stranu granice.

Do toga je došlo nakon što su srbijanske snage uhapsile tri kosovska policajca, koja su bila na dužnosti u pograničnom pojasu na sjeveru Kosova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.