open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Biden: Netanyahu pravi greške, Izrael gubi podršku u cijelom svijetu
Pozvao Netanyahua da se ne upušta u veliku ofanzivu na Rafah
10.03.2024. u 09:19
get url
text
Joe Biden
Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je da pristup Benjamina Netanyahua ratu u Gazi "više šteti nego pomaže Izraelu", u intervjuu emitiranom jučer, dok nestrpljenje američkog predsjednika u odnosu na izraelskog premijera postaje sve vidljivije.
- Netanyahu "ima pravo braniti Izrael, pravo nastaviti progoniti Hamas - rekao je Biden, ali je dodao da "mora obratiti više pažnje na nedužne živote koji su izgubljeni kao posljedica poduzetih akcija".
- Po mom mišljenju, on više šteti nego pomaže Izraelu... to je suprotno onome što Izrael zastupa. I mislim da je to velika greška - rekao je u intervjuu za MSNBC.
Dodao je da Izrael gubi podršku u cijelom svijetu.
Biden i njegovi saradnici snažno pozivaju Netanyahua da se ne upušta u veliku ofanzivu na Rafah sve dok Izrael ne izradi plan za masovnu evakuaciju civila iz posljednjeg područja Gaze na koje još nije izvršio invaziju kopnenim snagama.
- Postoje drugi načini da se nosimo, da dođemo do, da se nosimo s ... traumom koju je prouzrokovao Hamas - rekao je Biden.
Uz sve veću humanitarnu krizu u Gazi i pritisak lijevog krila u Bidenovoj Demokratskoj stranci, američki predsjednik kontradiktorno se izjasnio u pogledu toga što je za njega "crvena linija" u izraelskoj ofanzivi u Gazi.
Što se tiče izraelske potencijalne invazije na Rafah, gdje je sada 1.5 miliona od 2.4 miliona stanovnika teritorija, Biden je nejasan.
- To je crvena linija - rekao je 81-godišnji demokrat, dodajući:
- Nikada neću napustiti Izrael. Odbrana Izraela i dalje je ključna."
- Ne postoji crvena linija (u kojoj) želim odsjeći svo oružje kako ne bi imali Željeznu kupolu (sistem protivzračne odbrane) da ih zaštiti."
Zatim je još jednom rekao da zapravo postoje "crvene linije..."
- Ne možete imati još 30.000 mrtvih Palestinaca.
Unatoč Bidenovoj promjeni tona, njegova je administracija odbacila pozive aktivista da se ograniče milijarde dolara vojne pomoći koju Sjedinjene Američke Države šalju Izraelu.
Gaza je suočena s nemilosrdnim izraelskim bombardiranjem otkako je Hamas upao u Izrael 7. oktobra i ubio 1.160 ljudi, od kojih su većina bili civili, prema službenim podacima.
U izraelskoj osvetničkoj operaciji u Gazi koju kontrolira Hamas ubijeno je više od 30.800 ljudi, većinom žena i djece, prema podacima ministarstvu zdravstva.
- Želim vidjeti prekid vatre, počevši od velike, velike razmjene zarobljenika, u razdoblju od šest sedmica. Ulazimo u ramazan, ne bi se trebalo ništa događati i trebali bismo nastaviti graditi na tom prekidu vatre - rekao je Biden u intervjuu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.