open-navfaktor-logo
search
Krijumčarenje migranata
Bh. državljani pokušali na silu ući u Hrvatsku, jedan probio rampu na granici, drugi zamalo zgazio policajku
Policijski službenici, koji na području Policijske uprave karlovačke rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija, su u noći s 2. na 3. februar uhvatili četiri krijumčara stranih državljana, među njima i dva vozača iz Bosne i Hercegovine. 
04.02.2024. u 18:44
get url
text
Granični prelaz sa Hrvatskom
Granični prelaz sa Hrvatskom

Iz Policijske uprave Karlovačke u Hrvatskoj danas su saopćili kako su 2. februara navečer na području općine Rakovica zaustavili kombi slovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Srbije, dok su na području Karlovca zaustavili kombi austrijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Belgije. Obojica su u vozilu prevozila strane državljane koji su nezakonito ušli u Hrvatsku.

- Zatim u noćnim satima 3. februara, 26 godišnji bosanskohercegovački državljanin je, upravljajući teretnim vozilom bez registarskih oznaka, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, izbjegavajući graničnu kontrolu probio rampu na graničnom prijelazu te se udaljio prema unutrašnjosti. Policijski službenici zaustavili su ga na području Slunja - navedeno je saopćenje.

Ubrzo nakon toga je 19-godišnji bh. državljanin, upravljajući kombijem bh. tablica, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na istom graničnom prijelazu ušao u Republiku Hrvatsku.

- Tom prilikom je na graničnom prijelazu bila i policijska službenica koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen - istaknuto je u saopćenju.

Iz policije su kazali i da su svi prevoženi strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, a osumnjičeni krijumčari su privedeni i protiv njih će biti podnesene krivične prijave.

- Krivične prijave su podnijete nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane - navedeno je.

Uz to, protiv 26-godišnjaka iz BiH podnesena je i krivična prijava zbog počinjenog krivičnog djela oštećenja tuđe stvari te je prema njemu postupano i u skladu sa Zakonom o sigurnosti saobraćaja na cestama.

- Protiv 19-godišnjaka podnijeta je krivična prijava zbog počinjenog kaznenog djela prisile prema službenoj osobi dok je prema drugom 19-godišnjaku koji je zaustavljen u Karlovcu zbog počinjenog prekršaja postupano u skladu sa Zakonom o suzbijanju zloupotrebe droga - piše u saopćenju karlovačke policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.