open-navfaktor-logo
search
Djelimična pobjeda
Assangeu odobreno pravo da uloži žalbu na izručenje SAD-u
Sudije su rekle da bi Assange mogao podnijeti novu žalbu osim ako američke vlasti ne daju dodatne garancije o njegovom tretmanu
Autor: Anadolija
26.03.2024. u 14:25
get url
text
Suđenje osnivaču Wikileaksa odloženo do maja
Suđenje osnivaču Wikileaksa odloženo do maja
Presudom Visokog suda Velike Britanije u utorak je osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno pravo da uloži žalbu na izručenje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a razmatranje njegovog slučaja odgođeno je za maj.
U djelimičnoj pobjedi Assangea, Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je protiv njegovog trenutnog izručenja u SAD, gdje se traži pod optužbom za špijunažu.
Sudije su rekle da bi Assange mogao podnijeti novu žalbu osim ako američke vlasti ne daju dodatne garancije o njegovom tretmanu.
Suđenje je odloženo do 20. maja.
Julian Assange, australijski državljanin, nalazi se u pritvoru u Velikoj Britaniji, gdje su vlasti odobrile njegovo izručenje SAD-u prošle godine. Za njim se traga zbog navodne uloge u špijunaži i širenju tajnih američkih vojnih informacija.
On je u pritvoru oko četiri godine u zatvoru Belmarsh nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je prvobitno zatražio diplomatski azil od švedskih vlasti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.