open-navfaktor-logo
search
Adnan Bašić
Trener Krivaje nakon historijskog uspjeha za Faktor govorio o pobjedama, navijačima, narednom rivalu u Evropi...
Rukometašice Krivaje ostvarile su historijski plasman u treće kolo EHF Evropa kupa.
03.10.2023. u 19:23
get url
text

Tim iz Zavidovića je u dvomeču koji je odigrao na svom terenu bio bolji od azerbejdžanskog Azeryola (31:29, 26:25).

Adnan Bašić, trener Krivaje, u razgovoru za Faktor dao je prve utiske nakon velikog rezultata, kako za grad Zavidovići, tako i za rukomet u našoj zemlji.

- Azerylon nije ona ekipa koju smo gledali putem nekih raznoraznih linkova, YouTubea, preko materijala koje smo imali. To je sasvim nova ekipa koja je sastavljena od pet reprezentativki Azerbejdžana, dvije Ruskinje, dvije igračice iz Gruzije. Također, trener im je iz Rusije.

Kasnije smo poslije odigranog dvomeča u razgovoru sa njima saznali da je to ekipa kojoj je budžet dva miliona. Kada smo to čuli, fascinirali smo se. Kod nas je to sasvim drugačije, jedna totalno amaterska ekipa sa prosjekom oko 17 godina. Naravno, to je za nas veliki uspjeh - kazao je Bašić na početku razgovora, pa nastavio:

- Mi smo svoju šansu trebali iskoristiti već u prvoj utakmici jer mnoge ekipe pred ovom našom ekipom pokleknu. Imali smo priliku, ali neiskustvo naših djevojaka, te možda neki strah i trema učinili su svoje, tako da smo prvu utakmicu pobijedili sa dva razlike. Što se tiče druge utakmice, znali smo da će biti puno, puno teže, jer mogli smo u prvoj utakmici vidjeti sve loše i dobre osobine ekipe Azaryola.

To su djevojke koje su iskusne, koje su mnogo starije od naših, koje iza sebe imaju veliki niz utakmica. Znali smo da će biti težak meč. Tokom dana smo imali zajednički ručak, malo relaksacije i tako se dalo primijetiti da su one mnogo spremnija ekipa. Kod mojih igračica je bila očigledna trema jer iz njih je izlazio umor, bili su oni pogledi, nije bilo radosti, one sreće poslije prve utakmice. To se moglo primijetiti i kad je utakmica krenula.

Gubili smo cijelo prvo poluvrijeme, ali moram napomenuti, ova naša divna publika je djevojke dizala kad god su bile u nekom padu. Početkom drugom poluvremena ušli smo u tu neku crnu rupu, gubili smo četiri razlike, ali nismo se predavali - rekao je trener Krivaje.

Bašić je istakao da je publika u Zavidovićima pružila veliku podršku njegovim igračimaca, koja je možda bila i ključna za povratak u duel i pobjedu.

- Onda ono što se dešava u našoj dvorani. Djevojke su pokazale karakter tokom prve i druge utakmice. Međutim, onda jednostavno sa tribina je krenuo huk. Ono sve što nije bilo dobro u igri, u fazi odbrane, to je sve bilo super. U drugoj polovici drugog poluvremena, moglo se primijetiti da su vanljudskim naporima zatvarali prilaze prema našem golu, da su se borile, neka dodatna energija. Onaj ko nije igrao u Zavidovićima, ne može to da kaže i da osjeti tu energiju.

VEZANI TEKST - ŽRK Krivaja se plasirao u treće kolo EHF Europa kupa

Imali smo velikih problema desetak minuta prije kraja kada smo imali tri igračice u polju. Ipak, i tu smo uspjeli da sačuvamo onu prednost koju smo stekli. Kada se ekipa kompletirala uz pomoć naših navijača, djevojke su uložile veliki trud i napor da utakmicu privedemo kraju. U momentu kada je već bila minuta do kraja, imali smo time-out kod neriješenog rezultata. Tu sam djevojkama govorio da igramo što duži napad, da prolazimo i sa porazom od jedan razlike, da ne pravimo neku glupost. U tom monetu smo igrali još jednu igračicu manje, igračice su to ispoštovale. Na jedan kulturan način smo odugovlačili i otezali meč. Onda kad je već bio taj deveterac, par sekundi prije kraja bio je jedan šut Sare Bašić i došli smo do pobjede - poručio je Bašić.

Trener Krivaje je istakao da su ispoštovali protivnice, te da su slavili pobjedu tek poslije njihovog odlaska.

- Ono što je za nas bitno kao klub i grad, to je za nas plasman u treće kolo EHF kupa. To je za nas historijski uspjehm za kompletan grad mimo muškog rukometa koje su dosad odradili. Djevojke iz Azaryola toliko su bile razočarane, pogotovo na toj zajedničkoj večeri tako da nismo htjeli ni da slavimo. Kad su one otišle, onda je krenulo slavlje do kasno u noć.

Iako su to djevojke koje igraju u dvoranama koje primaju po 10, 12 ili 15 hiljada gledalaca, iako su reprezentativke, ipak su smogle snage da priznaju da nikad u svojoj karijeri nisu igrale u takvoj atmosferi, bez obzira na to što je bilo prisutno samo 1000 ljudi. Sjajna atmosfera, koja daje dodatnu energiju, ne samo domaćim, već i gostujućim igračicama - dodao je Bašić.

Šef struke tima iz Zavidovića istakao je kako su njegove izabranice u prvom meču trebale slaviti sa većom razlikom jer su se gostujuće igračice u revanšu navikle na atmosferu.

- Kao što sam na početku rekao, trebali smo napraviti veću razliku u prvoj utakmici. Mislim da je bilo realno jedno sedam- osam razlike zbog naše publike. Jer u drugoj utakmici ekipa Azaryola navikla se na tu atmosferu i vidjela je kako se igra pred tim navijanjem. Vjerujte mi, za svoju karijeru u kojoj sam prošao sve selekcije RK Krivaje, 11 i po godina vodio ekipu u Premijer ligi, nisam ni jednom doživio onoliku jačinu decibela nego što je bilo 18 posljednjih minuta. To je dalo dodatni motiv i snagu našim djevojkama da dođu do ove zaslužene pobjede - kazao je Bašić.

U trećem kolu Krivaju očekuje duel protiv nizozemskog Cabootera.

- To je klub koji je osvojio Superkup Nizozemske. U prvom kolu su pobijedili sa ubjedljivom prednošću. U samom su vrhu nizozemskog rukometa. Klub je davno osnovan, imaju više od 200 aktivnih članova, respektabilna ekipa. Nećemo se predavati. Najvjerovatnije će jedan meč biti odigran u Bosni, a jedan u Nizozemskoj - zaključio je Bašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.