open-navfaktor-logo
search
Neviđeno
Rukometni svijet se pita šta rade Slovenci? Čudnom taktikom uvode revoluciju
Rukometna reprezentacija Slovenije izborila je plasman u drugi krug Svjetskog prvenstva koje se igra u Poljskoj i Švedskoj.
17.01.2023. u 08:57
get url
text

Nakon dvije uvodne pobjede protiv Poljaka i Saudijske Arabije, sinoć su izgubili od Francuske, ali ono što je oduševilo svijet rukometa je njihova taktika kojom su u prva dva kola "samljeli" rivale. Poljsku su deklasirali sa 32:23, dok su protiv Saudijske Arabije slavili sa 33:19.

A o čemu se zapravo radi? Kada Slovenci imaju igrača više i igraju "šest na pet", oni ne koriste igrača više. Za razliku od Hrvata koji su patentirali da u napadu ostave prazan gol, Slovenci su se odlučili na suprotnu taktiku. U takvim situacijama njihov pivot ostaje u odbrani.

Na taj način čuvaju gol od potencijalne kontre, ali, kako su objasnili, to otvara više prostora za njihove brze igrače.

- Imamo brze igrače i nama je praktično lakše da igramo bez nekog na liniji jer tako ima više mjesta za nas "brzance". Obično imate velike igrače koji se bore u sredini, a povremeno gotovo da postanu dodatni protivnički odbrambeni igrač, pa naši brzi igrači ne mogu uvijek da izvedu akcije - ispričao je Jure Dolanec, reprezentativac Slovenije.

Taktika slovenskog selektora komentarisao je i njihov pivot Blaž Blagotinšek.

- Da li bih radije bio u napadu nego u odbrani? Da, ali to je naša taktika i dali smo mnogo golova zbog toga, pa ne vidim problem - kazao je Blagotinšek.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.