open-navfaktor-logo
search
O rukometnim Zmajevima
Mrkonja: Ako nam je Terzić najbolji odbrambeni igrač, onda smo u problemu, Smajlagić ne smije upasti u zamku
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Evropsko prvenstvo otvorila je sa dva ubjedljiva poraza.
18.10.2022. u 19:56
get url
text

Zmajevi predvođeni novim selektorom Irfanom Smajlagićem ostali su dužni u duelima sa Slovenijom i Crnom Gorom. BiH je u Mariboru od Slovenija poražena sa osam, a od Crne Gore u Sarajevu sa 11 golova razlike.

Smjena generacija, oproštaj dugogodišnjih nositelja igre Nikole Prcea, Ivana Karačića, Vladimira Vranješa od dresa s nacionalnim grbom, te izostanak standarnih igrača poput braće Benjamina i Senjamina Burića, Josipa Perića, Dejana Malinovića, te novih snaga Edina Klisa i Adina Faljića, itekako je ostavio traga na učinak na parketu.

Istaknuti sportski radnik Jasmin Mrkonja smatra da se mnogo ranije moralo početi sa rezovima u rukometnoj reprezentaciji BiH.

- Kao papagaj godinama, možda od Svjetskog prvenstva u Kataru, govorio sam da treba da se izvrši postepeno podmlađivanje, da ne bi došlo do onoga što nam se sad desilo, da tri-četiri jako bitna igrača prestanu igrati. Trebalo je to možda ranije učiniti. Reprezentacija je kompleksan kolektiv gdje ne možeš improvizirati. Kratkoročno je moguće, ali dugoročno ne donosi nikakav rezultat. S druge strane, javnost je gladna rezultata i teško je pomiriti te dvije stvari - rekao je Mrkonja u razgovoru za Faktor i nastavio:

- Ja sam za bolnu odluku, da se napravi rez jer kad-tad će to doći na naplatu. Što prije se to uradi, to bolje. Kad sam bio selektor, zamijenio sam četvericu tada nedodirljivih, koji su prešli svoj zenit, kako biološki, tako i igrački. Tu više nije bilo hemije s rukometom kakva treba da bude, kakvu imaju mladi igrači. Bio sam razapet od javnosti. Ostao sam pri svojim principima. Uradio sam to i mislim da sam dobro uradio.

Proslavljenom reprezentativcu Jugoslavije i bivšem selektor Zmajeva ovakvi rezultati nisu nešto što nije očekivao. Smatra da je potrebno suziti krug igrača koji mogu nastupati za nacionalni tim, da je potrebno izdvojiti 10 do 12 rukometaša koji bi činili okosnicu, a da bi poslije toga tim samo trebalo nadograđivati.

- Treba duži period da se reprezentacija složi. Ne znam koliko naših igrača selektor poznaje, možda ove što igraju u Zagrebu, ali oni uzgred rečeno nisu ni bili u sastavu. Ovo nam je baš dobra slika, gdje smo i šta smo. I selektoru je jasnije šta ima i čime raspolaže. Meni kao rukometnom čovjeku odmah je upalo u oči to da imamo mali broj kvalitetnih odbrambenih igrača. Ako nam je Terzić kao veteren najbolji odbrambeni igrač, onda smo u problemu. Toliko smo i Prcea "muzli", to je nevjerovatno. Vjerujem da je čovjek i prije razmišljao da se oprosti, ali znate kako bi to kod nas tumačili da ne želi igrati i slično. Ustvari, on je davno trebao da se povuče ili da mu se zahvali. Naravno, za sve što je dao bh. rukometu - smatra Mrkonja.

Mrkonja napominje da Smajlagić ima mnogo stvari za pospremiti. Napominje i da je s njim potpisan trogodišnji ugovor, ali da ne zna koji se selektor, osim Markovića, zadržao duže.

- Moramo se prvo to naučiti. Živio sam u vrijeme kada je Savez bio zaista Savez i kada je rukovodio rukometom u zemlji. Svjedok sam i svjedoci smo da gdje je dobar Savez, gdje je dobra organizacija, da će rezultati doći kad-tad. Ne mora to biti velesila, mi smo od svih država u okruženju mogli dobrim kontaktima mnogo toga naučiti. Međutim, imamo takav Savez da ne znamo ko je za šta zadužen. Raditi s reprezentacijom nije samo raditi na parketu. Tu ima toliko posla okolo da običan čovjek i navijač to sigurno i ne zna. Velika uloga je tih ljudi iz sjene koji će sve da urade da reprezentacija ima odlične uvjete i da bude funkcionalan orkestar. Mi to nemamo jer smo opterećeni nepovjerenjem i optužbama - govori Mrkonja.

Rukometna reprezentacija BiH na parketu ne demonstrira moderan, brz rukomet. Laki golovi, odnosno golovi iz kontranapada skoro su nezamislivi, a brojčana nadmoć u trenucima kada rival ostaje s igračem manje rijetko kada se koristi. Sve je do sistema, (ne)uigranosti, mišljenja je Mrkonja.

- Okosnicu reprezenetacije bi trebalo da čini neka juniorska reprezentacija s kojom je rađeno unazad četiri ili pet godina, a koji su sad seniori. Onda bismo imali sistem, igrače koji nisu neiskusni na međunarodnom planu. Pogledajte sve ozbiljnije reprezentacije, sve su to momci koji su igrali za mlađe selekcije. Mi to nažalost nemamo. Samo gledamo seniorsku reprezentaciju. "Zovi ovoga, zovi onoga. Čuo tamo ima u Njemačkoj neko..." To nije način i nadam se da novi selektor neće upasti u tu zamku, da će biti principijelan i da će dati više šansi igračima iz domaće lige. Domaćoj ligi treba dati razlog za rad, pogotovo mladim igračima. Treba im dati do znanja da mogu doći u reprezentaciju i iz domaće lige, a vjerujte mi da mogu - zaključio je Mrkonja u razgovoru za Faktor uz podsjetnik da je pravi put onaj kojim su prošli Edin Klis i Adin Faljić. Od Zavidovića, preko omladinskih selekcija, do seniora. Sada su u Zagrebu i igraju Ligu prvaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.