open-navfaktor-logo
search
Bizarna situacija
Slovenski biciklista promašio cilj, ali je opet bio najbrži i slavio pobjedu
Autor: Faktor
01.04.2024. u 20:05
get url
text
FOTO: Screenshot/Eurosport
U svijetu sporta vidjeli smo mnogo bizarnih situacija, a posljednja nam dolazi iz Španije. 
Slovenski biciklista Primož Roglič (Bora-hansgrohe) pobjednik je pojedinačnog hronometra voženog ulicama Iruna, kojim je započelo 63. izdanje jednosedmične utrke po Baskiji (Itzulia Basque Country), koja se boduje za UCI WorldTour.
Dionicu od 10 kilometara s jednim kategoriziranim usponom Roglič je savladao za 12 minuta i 34 sekunde, što niko od njegovih konkurenata nije uspio nadmašiti. Roglič je mogao postaviti i bolje vrijeme, ali je na zadnjem zavoju, umjesto da skrene prema cilju, otišao servisnom cestom te se morao zaustavljati i vraćati, a pri tom je manevru izgubio desetak sekundi (video je objavio Eurosport, a možete  ga pogledati OVDJE).
Ipak, ni to ga nije spriječilo da proslavi svoju prvu pobjedu u dresu njemačke ekipe Bora-hansgrohe u koju je došao ove sezone iz nizozemske Visme, u kojoj je tokom osmogodišnjeg razdoblja ostvario sve svoje najveće uspjehe, postavši trostruki pobjednik španske Vuelte i osvajač prošlogodišnjeg izdanja italijanskog Gira.
Za Rogliča je ovo 81. profesionalna pobjeda u karijeri te peta etapna pobjeda u utrci po Baskiji, u kojoj je dvaput bio i ukupni pobjednik (2018. i 2021). Svih pet etapnih pobjeda Roglič je ostvario na pojedinačnom hronometru.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.