open-navfaktor-logo
search
Vrijeme curi
Zmaj čeka državljanstvo: Može li John Roberson za deset dana dobiti pasoš BiH?
John Roberson u narednih deset dana mora "dobiti" pasoš BiH kako bi zaigrao za košarkašku reprezentaciju naše zemlje na startu kvalifkacija za Eurobasket 2021.
04.02.2020. u 14:35
get url
text

Zmajevi će 21. februara početi kvalifikacije za Evropsko prvenstvo gostovanjem u Rigi protiv Latvije, a tri dana kasnije ugostit će Grčku u tuzlanskom Mejdanu.

Amerikanac je kao naturalizovani igrač trebao nastupiti za Zmajeve, ali je još neizvjesno da li će dobiti potrebnu dokumentaciju.

- Vijeće ministara BiH je na potezu. Mi smo prikupili svu potrebu dokumentaciju i dostavili na njihovu adresu. Nadamo se da će u što skorijem roku održati sjednicu i da će Roberson dobiti bh. državljanstvo. U dogovoru sa FIBA-om krajnji rok za njegovu prijavu je sedam dana prije početka kvalifkacija - kazao je za Faktor Amer Čolan, generalni sekretar KSBiH.

Roberson je rođen 28. oktobra 1988. godine u gradu Plano, u saveznoj državi Texas (SAD). Visok je 180 cm, a težak 76 kg. Ove sezone igra u sjajnoj formi i sa prosjekom od 20,7 poena je treći strijelac prvenstva Australije u dresu South East Melbourne Phoenixa.

Prvi operativac bh. kuće košarke govorio je i o "slučaju Bratunac". Klub iz ovog grada proteklog vikenda prekršio je Propozicije takmičenja i državnu zastavu nije postavio u skladu sa Zakonom utvrđenim normama.

- Još neki klubovi bisu postavljali zastavu BiH u pravilnom obliku i stoga je komesar takmičenja uputio dopis svim klubovima da se moraju pridržavati Pravilnika - kazao je Čolan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.