open-navfaktor-logo
search
Na sudu u Zagrebu
Crvena zvezda tužila ABA ligu
Košarkaški klub Crvena zvezda podnio je na Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu kojom zahtijeva poništavanje odluka Skupštine ABA lige, koje su, kako je navedeno, u suprotnosti s osnivačkim aktima tog regionalnog takmičenja.
06.02.2020. u 17:53
get url
text

Tužba je podnijeta 3. februara u Zagrebu, koji je nadležan prema mjestu registracije ABA lige, navodi se u današnjem saopćenju beogradskog kluba.

Crvena zvezda je navela da cilj tužbe nije ukidanje ABA lige, već da se "otklone ništavne i nezakonite odluke, a da ABA liga uskladi svoje poslovanje i odluke u skladu sa zaključenim Društvenim ugovorom, odnosno osnivačkim aktom i Zakonom o trgovačkim društvima Hrvatske".

Iz beogradskog kluba tvrde kako su od 2015. godine na svim sjednicama Skupštine i Predsjedništva ABA lige insistirali na uređenju i usklađivanju rada ABA lige i da su stalno dobivali uvjeravanja kako će se ti postupci provesti, ali do dana podnošenja tužbe to nije učinjeno.

- Košarkaški klub Crvena zvezda kao savjesna i zakonita strana ne može pružiti podršku ništavim i nezakonitim odlukama ABA lige i bio je prinuđen pokrenuti tužbu koja je u interesu svih članova ABA lige, kao i same ABA lige kao organizacije, jer vodi k usklađivanju poslovanja lige s odredbama Društvenog ugovora i pozitivnim međunarodnim zakonskim propisima - navoi se u saopćenju, prenosi Fena.

Iz kluba tvrde kako su sve odluke koje su donijeli Skupština i Predsjedništvo ABA lige u prethodnom periodu, a naročito od 1. jula 2019. godine, ništavne i kao takve nemaju pravnu snagu.

- Vremena više nema, a među brojnim ispitima na kojima se našla ABA liga ove takmičarske sezone, ovaj je najveći - poručili su iz Crvene zvezde dodavši kako već mjesec dana čekaju odgovore na nekoliko dopisa, među kojima je i kada će biti donijeta odluka oko neodigrane utakmice 13. kola u Podgorici protiv Budućnosti, ali i oko izbora direktora i sportskog direktora ABA lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.