open-navfaktor-logo
search
Evropa u Mostaru
Zrinjski protiv AZ Alkmaara, Rendulić poručuje: Težak zadatak, ali na muci se poznaju junaci
Mostarski Zrinjski je danas najavio historijski, prvi meč grupne faze nekog od evropskih fudbalskih takmičenja u klupskoj, ali i istoriji Bosne i Hercegovine.
20.09.2023. u 12:10
get url
text

Prvak BiH nastup u grupi E UEFA Konferencijske lige započet će domaćom utakmicom protiv nizozemskog AZ Alkmaara. Igrači i stručni štab su, kako je poručeno, spremni za ovaj duel. Ponosni na uspjeh koji su ostvarili, kažu da s nestrpljenjem čekaju početak sutrašnje utakmice, javlja Anadolu.

- Ono što je do prije šest ili sedam mjeseci bio san, postalo je stvarnost. To smo htjeli, željeli, to imamo. Drago mi je što smo doveli Evropu u Mostar i Bosnu i Hercegovinu - rekao je Krunoslav Rendulić, trener Zrinjskog.

Protivnici koje je dobio Zrinjski u grupi su favoriti u odnosu na debitanta. No, bez obzira na to, Rendulić smatra da se prvak BiH može i treba predstaviti u dobrom svjetlu.

- Grupa je sama po sebi izuzetno teška. AZ nije dosad izgubio utakmicu, izgledaju izuzetno dobro, standardizirana ekipa koja se ne mijenja previše. U takvoj ligi, ako si prvi i imaš četiri pobjede na startu, jasno je o kakvom timu se radi. Naše ambicije su igra na pobjedu. Nadam se da ćemo dati sve od sebe i da će to biti dovoljno - optimista je Rendulić.

Kaže i kako se posljednje igre i dva poraza u Premijer ligi BiH nisu negativno odrazili na raspoloženje i formu igrača Zrinjskog.

- Nije to ostavilo traga na tim. To je drugo takmičenje, druga energija. Za ove utakmice se živi i nema sumnje da će ko god istrči dati sve od sebe. Nadam se da ćemo zabilježiti dobar rezultat - kazao je strateg Zrinjskog te dodao:

- Imamo određenih problema. Hrvoje Barišić nažalost do daljnjeg neće biti u timu. Vidjet ćemo tačnu dijagnozu i narednih dana ćemo znati nešto više. Ostali su spremni.

Na kraju je prokomentarisao i tim AZ Alkmaara, posebno njihovog najboljeg igrača Vangelisa Pavlidisa.

- On je izuzetno moćan igrač. Igra s obje noge i ne prašta. Njihova desna strana je motorična. Brza, nezgodna. Kao tim su dobri, ni u jednom trenutku ne gube glavu, nema tu nikakve nervoze. Težak zadatak, ali na muci se poznaju junaci, pa ćemo vidjeti sutra - rekao je Rendulić.

Dario Čanađija ove sezone igra u dobroj formi i jedan je od najboljih igrača Zrinjskog. Sretan je što je dio tima koji je ostvario historijski uspjeh i raduje se sutrašnjem debiju bh. prvaka u grupi Konferencijske lige.

- Sjećam se kad sam došao, sjedili smo u ovoj prostoriji, a ljudi iz kluba su rekli da je glavni cilj plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja. Sad možemo uživati u tome. Imamo tri atraktivna protivnika, protiv kojih se možemo nadigravati i vidjeti gdje smo. Kući smo bolji, možemo odigrati dobro i pokušati ostvariti dobar rezultat - najavio je Čanađija.

Stručni štab je uradio kvalitetnu analizu sutrašnjeg protivnika, igrači znaju šta ih očekuje i kako se trebaju postaviti.

- Uradili smo analizu. Jednostavno, to je dobra ekipa, brza, motorična, ali imaju i mane, propuste, koje trebamo pokušati iskoristiti i pokušati se nametnuti - pojasnio je fudbaler Zrinjskog.

Osvrnuo se i na malu rezultatsku krizu u domaćem šampionatu gdje je Zrinjski upisao dva poraza.

- Mislim da se, ako pričamo o dužem periodu, izgradio šampionski gard. Ekipa je karakterna i ne može nas poljuljati jedan, dva ili tri poraza. Idemo dalje, iako nikad nije lijepo izgubiti. Protiv Posušja to nije bilo dobro, a sa Sarajevom bolje ne komentarisati neke stvari. Svjesni smo grešaka, ali i onoga što je bilo dobro. Mi to možemo okrenuti već sutra - rekao je Čanađija.

Utakmica Zrinjski - AZ Alkmaar igrat će se u četvrtak na mostarskom stadionu Pod Bijelim brijegom s početkom u 18.45 sati.

U drugom duelu prvog kola grupe E u istom terminu sastat će se Legia Varšava i Aston Villa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.