open-navfaktor-logo
search
Mjesec do Ukrajine
Zmajevi pred baraž za EURO 2024: Defanzivci zadaju glavobolju Miloševiću, nije bajno ni u veznom redu
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine tačno za mjesec igrat će polufinale baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Njemačkoj.
21.02.2024. u 20:45
get url
text

VEZANI TEKST - Milošević: Priča oko Ahmedhodžića je završena, vjerujem u plasman na EURO

Zmajevi će 21. marta od 20.45 sati na stadionu Bilino polje ugostiti Ukrajinu i tražiti prolaz u finale u kojem bi pet dana kasnije na domaćem terenu igrali protiv boljeg iz duela Finska - Izrael.

Zanimljivo je pogledati u statistiku Zmajeva, odnosno provjeriti u kakvoj formi su pred, za mnoge, možda i najvažnije utakmice u karijerama.

Kada su u pitanju golmani, selektor Savo Milošević i njegovi pomoćnici ne trebaju brinuti. Ibrahim Šehić se oporavio od povrede i posljednja četiri meča branio je za svoj Al-Khaleej u Saudijskoj Arabiji.

Kenan Pirić je standardan u AEK-u i sa timom iz Larnace je osigurao plasman u play-off, te nastavak borbe za titulu. Pirić je ove sezone u 26 prvenstvenih utakmica 13 puta uspio sačuvati svoju mrežu netaknutom. Što je odličan prosjek i dokaz da naš čuvar mreže brani u sjajnoj formi.

Za razliku od njega Nikola Vasilj je u 22 meča za St. Pauli u 2. ligi Njemačke sedam puta završio meč bez primljenog gola.

Kada je u pitanju zadnja linija, selektora Miloševića mogu brinuti brojne povrede naših reprezentativaca. Tako su trenutno van stroja Amar Dedić, Jusuf Gazibegović i Nermin Zolotić, neizvjesno je kada se vraćaju na teren. Dodatna otežavajuća okolnost je što protiv Ukrajine ne može igrati Renato Gojković, koji je suspendovan zbog crvenog kartona u duelu sa Slovačkom u posljednjem meču kvalifikacija za EURO 2024.

Veliki dobitak trebao bi biti povratak Anela Ahmedhodžića, za kojeg iz našeg tabora tvrde da su izgladili odnose i da će se vratiti među Zmajeve (propustio veći dio kvalifikacija zbog nesuglasica sa selektorima). Naš stoper je ove godine odigrao šest od sedam zvaničnih utakmica Sheffield Uniteda.

Za razliku od njega, Dennis Hadžikadunić nema konstantu u dresu HSV-a. U osam susreta u 2024. godini samo je dva puta ušao s klupe (82 minuta), dok je ostali dio vremena proveo na klupi ili tribinama (posljednji meč nije bio u kombinaciji zbog suspenzije - crvenog kartona).

Uz Ahmedhodžića, standardni defanzivci u ovoj godini su Sead Kolašinac (Atalanta), Nihad Mujakić (Ankaruguču)  Adrian Leon Baršić (Basel).

Kada su u pitanju igrači iz veznog reda, jasno je da Amir Hadžiahmetović neće biti u kombinacijama. Pitanje je u kakvoj formi će biti Miralem Pjanić i Gojko Cimirot koji su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji imali skoro dvomjesečnu pauzu. Ruska liga još nije nastavljena, tako da isto važi i za Amara Rahmanovića, odnosno Ivana Bašića.

S druge strane, može radovati činjenica da Rade Krunić (Fenerbahče) i Benjamin Tahirović (Ajax) imaju značajnu minutažu u svojim klubovima. Također, raduje i činjenica da Dal Varešanović i Haris Hajradinović igraju sjajno u Turskoj, a nadamo se da će formu zadržati do baraža.

Kada su ofanzivci u pitanju, u najboljoj formi je Ermedin Demirović, kapiten Augsburga, koji je u 22 utakmice Bundeslige postigao 12 golova i na kontu ima šest asistencija. O Edinu Džeki ne treba trošiti riječi - kapiten je za reprezentaciju uvijek spreman.

VEZANI TEKST - Paklena forma Zmaja pred Ukrajinu: Na putu je da nadmaši uspjeh iz Švicarske

Istina, imao je malu krizu, a jednomjesečni post prekinuo je golom protiv Alanyaspora. Nakon toga je pogodio i u duelu sa Rizesporom, te tako "uznemirio" Ukrajince.

Male probleme imao je i Miroslav Stevanović u Servetteu. Nakon što je krajem janaura jednu utakmicu presjedio na klupi, u naredne dvije ušao je s klupe, a ovog vikenda ponovo je bio starter.

Said Hamulić je ove zime promijenio klub i otišao u Rusiju, gdje je još pauza, dok je Smail Prevljak povrijeđen. Haris Tabaković, njegov saigrač iz Herthe, u solidnoj je formi, koju će, vjerujemo, popraviti do marta.

Podsjetimo, Zmajevi će duel protiv Ukrajine igrati na Bilinom polju, a u eventualnom finalu baraža domaćini ćemo biti na Grbavici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.