open-navfaktor-logo
search
Šesto kolo
Završava grupna faza Lige prvaka: U osmini finala slobodna još dva mjesta
Još dva mjesta upražnjena su u osmini finala Lige prvaka uoči večerašnjih okršaja u grupama E, F, G i H, čime će biti i okončana grupna faza elitnog fudbalskog takmičenja.
13.12.2023. u 09:15
get url
text

Neizvjesno je samo u grupama F i H, gdje postoji mnogo kombinacija. U grupi F plasman dalje potvrdila je Borussia Dortmund koja ima 10 bodova i večeras dočekuje PSG koji na kontu ima tri boda manje.

U drugom meču grupe Newcastle dočekuje Milan.

PSG će proći u osminu finala kao pobjednik grupe ako pobijedi u Dortmundu. PSG će proći kao drugoplasirani tim grupe ako remizira, a Newcastle ne pobijedi Milan. Francuski predstavnik može do osmine finala i u slučaju poraza, ali da Newcastle i Milan remiziraju.

Newcastle ide dalje ako slavi protiv Milana, a PSG ne pobijedi u Njemačkoj.

Milan može do nokaut faze samo s pobjedom protiv Newcastle, ali ne odlučuje o svojoj sudbini pa je i u slučaju slavlja neophodno da PSF izgubi od Dortmunda.

U grupi H sastaju se Antwerpen i Barcelona te Porto - Shakhtar. Katalonci imaju 12 bodova, osigurali su osminu finala, a prvi u grupi završit će ako ne izgube u Belgiji, ili u slučaju da Shakhtar ne savlada Porto. Ako Barca izgubi, a Shakhtar pobijedi, prvo mjesto će biti odlučeno gol-razlikom.

Porto će proći u osminu finala s druge pozicije u grupi ako izbjegne poraz od Shakhtara, a ukrajinski predstavnik ide među 16 najboljih pod uvjetom da savlada Portugalce.

U grupi G sastaju se Crvena zvezda - Manchester City i Leipzig - Young Boys. Manchester City je sigurno prvi, Leipzig drugi, a Young Boys treći u grupi, dok je za Crvenu zvezdu okršaj s aktuelnim klupskim prvakom Starog kontinenta posljednji na eurosceni u ovoj sezoni.

U grupi E vodi se bitka za prvu poziciju i to u međusobnom okršaju Atletico Madrida i Lazija. Atletico Madrid će završiti na prvoj poziciji ako ne izgubi od Rimljana, dok će Nebeskoplavi biti prvi samo u slučaju pobjede u Madridu. U drugom meču igraju Celtic i Feyenoord. Nizozemci su osigurali treće mjesto, a Celtic se oprašta od Evrope.

U osminu finala prošli su: Arsenal, Atletico Madrid, Barcelona, Bayern, Kopenhagen, Dortmund, Inter, Lazio, Leipzig, Manchester City, Napoli, PSV, Real Madrid, Real Sociedad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.