open-navfaktor-logo
search
Mjesta sve manje
Zahuktava se borba za plasman na EP: Haos u grupi E, velikanima prijeti baraž, Luksemburg vreba šansu
Za pet dana (do 21. novembra), bit će poznata lista novih 12 putnika na Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj.
16.11.2023. u 12:05
get url
text

U grupi A sve je već poznato. Španija i Škotska osigurali su nastup u Njemačkoj, a Gruzija i možda Norveška svoje će mjesto na EP tražiti kroz dodatne kvalifikacije, vezane uz Ligu nacija.

Prema tome, preostale četiri utakmice igraju se za prestiž.

U Grupi B Svjetski viceprvaci Francuzi maksimalni su i sigurni putnici u Njemačku, a Nizozemska je na dobrom putu da to ostvari u subotu, pobjedom nad Irskom u Amsterdamu.

Ukoliko to Nizozemcima ne pođe za rukom, imat će "popravni ispit" tri dana kasnije protiv posljednjeg Gibraltara. Grčku u igri drži tek puka teorija te će se morati usmjeriti na dodatne kvalifikacije kroz Ligu nacija.

Engleska je u grupi C sigurna na EP. Protiv Malte i Sjeverne Makedonije želi samo potvrditi prvo mjesto i završiti grupu bez poraza.

Sa druge strane, Italijani prvo moraju pobijediti Sjevernu Makedoniju u Rimu, a onda, u i direktnom s Ukrajinom u Leverkusenu, ne izgubiti. U suprotnom, morat će u dodatne kvalifikacije (možda i s Hrvatskom) budući da u posljednji ciklus kvalifikacija Ukrajina ulazi s tri boda (i utakmicom) više.

Kalkulacije su i u grupi D. Hrvatska ne ovisi sama o sebi. Vatreni moraju svladati Latviju i Armeniju i nadati se da Vels neće svladati Armeniju i Tursku, koja je sigurna u Njemačkoj. Postoji nekoliko mogućnosti da Hrvatska, Vels i Armenija zatvore krug s istim brojem bodova, ali u tom slučaju sigurno je da bi Hrvatska završila posljednja od tri spomenute reprezentacije.

Grupa E jedna je od najzanimljivijih jer u zadnja dva kola čak četiri reprezentacije love kartu za Njemačku.

Albanija je u najboljoj poziciji jer joj pobjeda nad Moldavijom ili Farskim Otocima osigurava plasman na Euro. Česi će se plasirati na EP ukoliko pobjedie u Poljskoj ili ako slave protiv Moldavije u posljednjem kolu. Poljaci se moraju nadati pobjedi nad Češkoj, te da Česi neće izgubiti od Moldavije u posljednjem kolu.

VEZANI TEKST - Švicarci protiv Izraela u 89. minuti ostali bez pobjede i potvrde plasmana na EP

Moldavija će proći dalje ako pobijedi Češku u zadnjem kolu, pod uvjetom da Poljska i Češka remiziraju tri dana ranije.

U grupi F je sve jasno. Belgija i Austrija su izborile plasman na EURO, Švedska je ostala bez mogućnosti plasmana, a Azerbajdžan i Estonija će dobiti priliku preko dodatnih kvalifikacija izboriti vizu za Njemačku.

Kada je u pitanju grupa G, Mađarska i Srbija nalaze se u vrlo dobrim pozicijama. Mađarima je za matematički plasman u Njemačku dovoljan bod protiv Bugarske ili Crne Gore, a mogu izboriti EURO i s dva poraza. Srbiji je za plasman na EP dovoljan bod protiv Bugarske, a mogu ga izboriti i s porazom. Crnoj Gori treba čudo, pobjeda nad Litvanijom, onda i Mađarskom uz poraz Srbije od Bugarske.

Slovenija i Danska predvode grupu H s 19 bodova, četiri boda više od Kazahstana koji u 9. kolu dočekuje San Marino, a u posljednjem gostuje kod Slovenije. Prema tome, ukoliko Kazahstan ne pobijedi obje utakmice, Danska i Slovenija će osigurati plasman na EURO, a u play-off će Finska i Kazahstan.

Nakon poraza od Kosova i remija sa Švicarskom u duelima grupe I, Izraelu su ostale male, ali dohvatljive šanse za Euro. Izraelci prije svega u Mađarskoj moraju pobijediti Rumuniju, a onda se nadati da Rumunji u posljednjem kolu neće svladati Švicarsku koja bi plasman u Njemačku osigurala i pobjedom u idućem kolu protiv Kosova. Rumunija će izboriti plasmana na EP ukoliko odigra najmanje neriješeno u Mađarskoj.

U grupi J, u kojoj se nalaze i Zmajevi, situacija je prije posljednja dva kola manje-više jasna. Portugal je odavno poznat putnik u Njemačku, odk je Slovačka na korak do plasmana.

Slovacima je dovoljan bod protiv Islanda u Bratislavi ili naše reprezentacije u Zenici kako bi i matematički izborila plasman na Evropsko prvenstvo. Luksemburg i Island teoretske šanse drže u igri za EURO, ali realnije je da će, kao i izabranici Save Miloševića, svoje mjesto u Njemačkoj tražiti kroz baraž.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.