open-navfaktor-logo
search
Utakmice od 60 minuta
Zaboravite fudbal kakav poznajete: Poznati sudija otkrio da se razmatra revolucionarna promjena
Fudbal bi u budućnosti mogao doživjeti revolucionarnu promjenu, ukoliko se prihvati prijedlog o kojem je govorio poznati sudija Mark Clattenburg.
Merima Čustović
06.05.2022. u 12:18
get url
text

Nadoknada vremena uvijek je za nekoga sporna. Tim koji juri rezultat traži dodatne sekunde kako bi pokušao izbjeći poraz, a tim koji brani prednost, jasno, želi manju nadoknadu.

Sudije znaju da je to vruća tema, a ponovo je aktuelizirana nakon utakmice polufinala Lige prvaka između Real Madrida i Manchester Cityja, kada su domaći u drugom produžetku potrošili mnogo vremena.

- Mislim da postoji rješenje za sve, a to su utakmice od 60 minuta sa zaustavljanjem vremena. Ideja je to koju trenutno razmatraju Pierluigi Collina, FIFA, IFAB. Funkcionira u košarci, moglo bi i u fudbalu - smatra Clattenburg.

Objasnio je i kada bi se vrijeme zaustavljalo.

- Vrijeme bi se zaustavljalo kada lopta izađe iz igre, ili kad povreda prouzorkuje pauzu. Isto tako kada sudija dodjeljuje žuti karton ili upozorava nekoga. Tako bi svaka utakmica trajala jednako i ne bi bilo ovih kontroverzi.

Clattenburg je dodao da u engleskom Premiershipu imaju 55 minuta aktivnog igranja, a najduža utakmica u ligi s aktivnom igrom bila je između Cityja i Burnleya i trajala je 65 minuta i 42 sekunde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.