open-navfaktor-logo
search
Tim iz Nevesinja
Velež poslije dvije i po decenije ponovo u Prvoj ligi RS-a, ko čeka svoju šansu za Premijer ligu?
Velež iz Nevesinja novi je član Prve lige Republike Srpske u fudbalu.
15.06.2023. u 12:35
get url
text

Nevesinjci su bili sigurni u dvomeču baraža za popunu prvoligaškog društva.

Poslije pobjede od 3:0 u gostima protiv Drine u Zvorniku u prvom meču baraža, pred svojim navijačima ponovo su bili bolji i slavili 1:0 (0:0), te tako osigurali povratak među prvoligaše.

U sezoni 1996/97. fudbaleri Veleža ušli su u drugi rang bh. fufbala kao prvaci Druge lige RS-a, ali su samo nakon jedne takmičarske godine ponovo morali u niži rang.

Od tada nisu nastupali u prvoligaškom društvu, a sada se, poslije više od dvije i po decenije, vraćaju u Prvu ligu RS-a.

Podsjetimo, Sloboda iz Bosanskog Novog nije dobila licencu za nastup Prvoj ligi RS-a, pa je donesena odluka da se otkaže baraž meč između Alfa Modriče i banjalučkog BSK-a.

Banjalučani i Modričani tako su potvrdili status prvoligaša, dok je na istoku Srpske ipak odigrano doigravanje za popunu najvišeg ranga u Republici Srpskoj.

Iako su Zvorničani protestovali zbog ovakve odluke FSRS, ipak su odigrali baraž, u kojem su doživjeli dva poraza.

Ali, uprkos činjenici da su završena sva prvenstva, i dalje nije poznat konačan spisak učesnika Prve lige RS za sezonu 2023/24.

Iz Premijer lige BiH ispao je Leotar, ali se još čeka odluka da li će Trebinjci dogodine nastupati u nižem rangu.

Također, bez licence za bh. elitu ostala je Krupa, te je neizvjesno u kojem rangu će oni nastupati dogodine. Ostaje da se vidi da li bi do premijerligaškog ranga mogla Zvijezda 09, koja je završila na drugom mjestu Prve lige RS-a, pa tim iz Etno sela Stanišići također čeka svoju šansu za promociju u najviši rang.

Za sada, sigurni članovi prvoligaškog društva su: Laktaši, Slavija (Istočno Sarajevo), Rudar Prijedor, Radnik (Bijeljina), Sutjeska (Foča), Kozara (Bosanska Gradiška), Željezničar (Banja Luka), Ljubić (Prnjavor), Famos (Istočna Ilidža), Sloboda (Mrkonjić Grad), Omarska, Alfa Modriča, kao i doskorašnji drugoligaši Romanija (Pale), Borac (Bosanska Dubica), BSK (Banja Luka) i već spomenuti Velež.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.