open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Vatreni napunili kasu HNS-a, koliko su zaradili Zmajevi?
Fudbalska reprezentacija Hrvatske izgubila je još jedno finale.
19.06.2023. u 08:10
get url
text

Nakon što su poraženi u finalu Svjetskog prvenstva 2018. godine od Francuske, sinoć su izgubili i finale UEFA Lige nacija u sezoni 2022/2023.

U finalnoj utakmici u Rotterdamu (Nizozemska) nakon izvođenja jedanaesteraca Vatrene je savladala Španija sa 5:4. Poslije produžetaka golova nije bilo.

No uprkos porazu u Hrvatskom nogometnom savezu zadovoljno trljaju ruke zbog nagrade za drugo mjesto. Hrvati su u Ligi nacija ove sezone zaradili oko 18 miliona KM (devet miliona eura). Špancima kao prvacima pripadaju tri miliona eura više. Trećeplasirana Italija zaradila je osam miliona eura, a četvrtoplasirana Nizozemska milion manje.

Ovo je druga velika finansijska injekcija za HNS. Hrvatska reprezentacija je za treće mjesto na Mundijalu u Kataru zaradila 27 miliona eura.

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je Ligu nacija B - grupu 3. Osim promocije u evropsku elitu, te osiguranog baraža za EURO 2024 (ukoliko ne osvojimo jednu od prve dvije pozicije u našoj kvalifikacionoj grupi), Zmajevi su zaradili oko šest miliona KM (tri miliona eura).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.