open-navfaktor-logo
search
Videotehnologija
VAR sinoć pao na ispitu: Tri velike greške na startu Lige evropskih prvaka
Već smo svjedočili spornim situacijama u kojima, po mnogima, sudije nisu donijele ispravne odluke
18.09.2019. u 08:46
get url
text

Greške se sastavni dio života svih onih koji rade, a posebno fudbalskih sudija. Kako onih u najnižim ligama, tako i onima koji dijele pravdu u Ligi prvaka.

Kada sudija u Premijer ligi BiH napravi previd, brzinom svjetlosti meta je svih "stručnjaka" i "sudijskih eksperata". A navest ćemo samo jedan, najsvježiji primjer, o kojem se priča danima. Proteklog vikenda Ermin Sivac dijelio je pravdu u derbiju između Veleža i Željezničara (1:1).

Mostarci su nakon utakmice bili ogorčeni jer im je poništio gol, a navijači Plavih tvrde da su oštećeni za dva nedosuđena u penala... Posebno je zanimljiva situacija iz 54. minute kada je Sivac uz asistenciju kolege na gol-aut liniji poništio gol Veležu. Situacija je toliko sporna i nejasna da je i nakon uvida u snimke teško utvrditi da li je Brandao igrao rukom. Jedna kamera "kaže" da jeste, druga da nije, a treća? Treća kamera i treći ugao ne postoji...

Sivac je odluku donio u djeliću sekunde, a rasprava o tome da li je bila ruka ili ne i dalje traje. I trajat će sve do naredne slične situacije...

E sada se vratimo na Ligu prvaka, utakmicama koje se rade sa dvocifrenim brojem kamera i u kojima se uvijek može pronaći ugao koji pokazuje šta se tačno dogodilo. Sinoć su odigrani mečevi prvog kola u grupama E, F, G i H, a već smo svjedočili spornim situacijama u kojima, po mnogima, sudije nisu donijele ispravne odluke. Iako su na raspolaganju imali i videotehnologiju (VAR).

Prva se dogodila na utakmici Chelsea - Valencija, a sporan je bio start Francoisa Coquelaina nad Masonom Mountom nakon kojeg je igrač londonskog tima morao napustiti igru.

Sudija nije odlučio konsultovati VAR, već je dosudio žuti karton za Francuza.

Druga situacija je ona iz Dortmunda, gdje je golman Barcelone nepropisno odbranio jedanaesterac Reusu. Ter-Stegen je prekršio pravilo jer jednom nogom nije dodirivao gol-liniju prije nego što je protivnički igrač šutirao loptu.

A treći slučaj je onaj iz Italije, gdje je Felix Brych, arbitar iz Njemačke, nakon sudara Callejona i Robertsona u kaznenom prostoru dosudio penal za Napoli. Na snimci se vidi kako je kontakt između dvojice igrača minimalan, a da je kontakt inicirao igrač Napolija, pa je upitno koliko je ovo bila dobra odluka sudija, koji su, uzgred, koristili i VAR u ovoj situaciji.

- Po meni nema riječi o penalu. On je skočio prije kontakta, ali ne možemo to promijeniti - kazao je Jürgen Klopp, trener Liverpoola nakon utakmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.