open-navfaktor-logo
search
Zvanično
UEFA žestoko kaznila Hrvatski nogometni savez
Hrvatska nogometna reprezentacija mogla bi odigrati jednu domaću utakmicu bez publike zbog diskriminatornog ponašanja dijela navijača na završnici Lige nacija u Rotterdamu, a odredila mu je i rekordnu finansijsku kaznu od čak 150.000 eura, objavio je Hrvatski nogometni savez.
26.07.2023. u 10:00
get url
text

Uefa je odrezala uvjetnu kaznu zatvaranja stadiona za "vatrene" u njenom takmičenju uz rok kušnje na dvije godine zbog incidenata na utakmicama protiv Nizozemske i Španije na De Kuipu. Zbog toga će morati platiti i 70.000 eura.

Hrvatski navijači vrijeđali su rumunskog sudiju Istvana Kovacsa neprimjerenim uzvicima zbog suđenja na utakmici protiv Nizozemske, a dan nakon utakmice kritizirao ga je i izbornik Zlatko Dalić.

Osim toga, HNS će u sjedište krovne fudbalske organizacije morati uplatiti 80.000 eura zbog bacanja baklji (45.000) i drugih predmeta (35.000 eura), a hrvatskim navijačima neće biti omogućena prodaja ulaznica za prvu iduću gostujuću utakmicu u Armeniji 11. septembra, u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Gledajući samo finanskijsku kaznu od 150.000 eura, ona je najveća koja je stigla na adresu saveza, veća i od one nakon svastike na Poljudu (100.000 eura).

Pod posebnom će prismotrom Uefe tako biti iduća domaća utakmica protiv Latvije na Rujevici 8. septembra. Nakon gostovanja u Armeniji, "vatreni" će 12. oktobra dočekati Tursku na novoj Opus Areni u Osijeku. U tom ciklusu na rasporedu je gostovanje kod Walesa tri dana poslije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.