open-navfaktor-logo
search
Kalkulacije
Sve je moguće: Hrvatska zbog poraza od Turske ostaje bez Evropskog prvenstva?
Fudbalska reprezentacija Hrvatske u Osijeku je u utakmici šestog kola kvalifikacija za Euro 2024. izgubila od Turske 1:0 i tako si jako zakomplikovala plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.
13.10.2023. u 16:07
get url
text

Bila je ovo daleko najgora utakmice Vatrene u posljednje vrijeme i ekipa Zlatka Dalića može biti i sretna da je izgubila samo minimalnim rezultatom.

Međutim, Hrvatska nikako nije sretna porazom na utakmici u kojoj je očekivala pobjedu za praktički već sada riješen odlazak na EP iduće godine u Njemačkoj, čak tri utakmice prije kraja kvalifikacija. Ovako je Hrvatska prvo mjesto prepustila Turskoj od koje je izgubila, što si ne smije dopustiti u tri preostale utakmice. 

Hrvatska može ostati bez direktnog odlaska na EURO porazom u nedjelju kod Walesa, koji joj je na Poljudu uzeo bod u prvom kolu. Da se ostvari crni scenarij za Hrvatsku, Wales bi osim Hrvatske na svom terenu, morao pobijediti još Armeniju u gostima i Tursku na domaćem terenu. Dakle, slaviti u tri preostale utakmice.

Turska bi pak za tri dana trebala na svom terenu pobijediti Latviju. U slučaju ovakvih ishoda te pobjeda Hrvatske u dvije zadnje utakmice u studenom, kod Latvije i na Maksimiru protiv Armenije, zatvorio bi se krug od tri reprezentacije s po 16 bodova. 

Hrvatska bi u tom krugu bila iza Walesa i Turske te bi treća reprezentacija sa SP-a kvalifikacije za Euro završila na tek trećem mjestu grupe. Tako bi Hrvatska ostala bez direktnog odlaska na EP i išla bi u teške dodatne kvalifikacije. 

 

Standings provided by Sofascore
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.