open-navfaktor-logo
search
Doživjeli debakl
Srbija ima tri kluba u grupnoj fazi evropskih takmičenja, ali tamošnji mediji ljuti: "U rangu smo San Marina i Gibraltara"
Srbija prvi put ima izravnog predstavnika u grupnoj fazi fudbalske Lige prvaka budući da su sezonu 2021./22. završili na 11. mjestu UEFA-ine rang-liste.
16.08.2023. u 11:26
get url
text

Crvena zvezda je tako izborila direktan plasman u grupnu fazu, a viceprvak TSC Bačka Topola igrao je kvalifikacije Lige prvaka.

VEZANI TEKST - Srbijanski predstavnik u Ligi prvaka doživio potpunu katastrofu za 20 minuta

Srbija ima najmanje tri kluba u grupnoj fazi jer će TSC igrati u Evropskoj ligi, a Čukarički u Evropskoj ili Konferencijskoj ligi.

- Sve ono što smo dobro napravili ranijih sezona sada bi se vrlo lako moglo srušiti. Od ekipa koje su igrale u Evropi ove sezone dobili smo - nula bodova - piše srbijanski portal Blic.

TSC je u dvomeču s portugalskom Bragom izgubio s ukupnih 7:1. Vojvodina je s dva puta po 1:2 ispala od kiparskog APOEL-a u Konferencijskoj ligi, a Partizan je šokantno izgubio 2:0 na gostovanju kod azerbajdžanskog Sabaha. Pet utakmica za srbijanske klubove u Evropi do sada ove sezone i čak pet poraza.

- Na čuvenoj UEFA-inoj listi koeficijenata, gdje se naši bodovi ove sezone dijele s pet zbog toliko klubova u Europi, osvojili smo samo 0.800 bodova. I to zahvaljujući tome što je Zvezda za izravan plasman dobila 4.000 bodova. Od ostalih - nula! Manje bodova su osvojili samo Švicarska, Wales, Estonija, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino - piše Blic.

Srbija je s 11. mjesta UEFA-ine liste pala na 13. s 27.175 bodova, a uskoro bi mogla pasti i više jer su joj se približili Ukrajina (25.000), Norveška (24.750), Izrael (24.500) i Danska (24.075).
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.