open-navfaktor-logo
search
Uključena i UEFA
Skandal u Albaniji: Tirana ostaje bez Evrope, Sarajevo gubi status nositelja?
FK Tirana, prvak Albanije, suočava se sa ozbiljnim optužbama vezanim za namještanje utakmica zbog čega bi mogli biti žestoko kažnjeni oduzimanjem titule prvaka i izbacivanjem iz Evrope.
22.07.2020. u 18:44
get url
text

Konkretno, sporna je prva polufinalna utakmica Kupa Albanije između Bylisa i Tirane (2:1), koja je navodno namještena, piše SCsport. Tirana je u revanšu slavila sa 2:0 i prošla je u finale Kupa gdje bi trebala igrati protiv Teute.

Fudbalski savez Albanije pokrenuo je istragu zbog snažnih indicija u namještanje rezultata, kako se navodi, vođenih motivom zarade od sportskog klađenja.

O svemu se danas detaljnije trebala očitovati Etička komisija tamošnjeg Saveza i donijeti preliminarnu odluku. Ipak, sastanak Etičke komisije koja je istraživala spornu utakmicu nije održan jer nije bilo kvoruma. Samo se predsjednik Etičke komisije Fatmir Braka pojavio u prostorijama AFF-a, dok su ostali članovi bili odsutni.

Zbog toga je sastanak odgođen za neodređeni datum.

U međuvremenu, Komisija je prikupila sve potrebne dokazne materijale. Stigla je i pismena izjava predsjednika Tirane Rifeta Halilija, koji je kategorički odbacio moguću umješanost u namještanje utakmice.

U istragu je uključena i UEFA zajedno sa lokalnim i stranim pravnicima, koji imaju zadatak kreiranja cjelovitog dosjea s podacima i činjenicama. Savez je već formirao opsežnu datoteku s kretanjem kvota na kladionicama, iznosima uplaćenim na utakmicu i analizom neobičnog kretanja igrača na terenu u utakmici u kojoj je Bylisa preokrenula u drugom poluvremenu i pobijedila sa 2:1.

Namještanje utakmica nije stran pojam za albanske klubove, jer je i Skenderbeu zbog toga prije dvije sezone izbačen iz Evrope na 10 godina i kažnjen je novčanom kaznom od milion eura.

U slučaju da se dokaže da je utakmica namještena, Tirana bi mogla biti kažnjena izbacivanjem iz Kupa, oduzimanjem bodova u prvenstvu i konačno - eliminacijom iz Evrope.

Ukoliko bi se taj scenarij zaista i ostvario, to bi moglo imati i reperkusije na nastup prvaka BiH Sarajeva u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Kao što je poznato Bordo tim je čekao rasplet albanskog prvenstva kako bi bio siguran nosliac, a titula prvaka Tirane to mu je omogućila.

U slučaju da Tirana bude kažnjena, Ligu prvaka igrao bi Kukesi koji ima bolji koeficijent od Sarajeva i preskočio bi tim sa Koševa među nosiocima.

Konačno, za Sarajevo će biti bitan i večerašnji meč slovenskog prvenstva u kojem u direktnom međusobnom okršaju Celje i Olimpija odlučuju o prvaku, a ukoliko šampion bude Celje (ima dva boda više op.a), Bordo tim će bez obzira na sudbinu Tirane biti nosilac.

Ako Tirana bude kažnjena izbacivanjem iz Evrope, Sarajevu isključivo odgovara da Celje bude prvak Slovenije, jer Olimpija ima bolji koeficijent…

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.