open-navfaktor-logo
search
Ne ide sve po planu
Sarajevo dominira prijelaznim rokom, ali u sezonu ulazi s dva ogromna problema
Fudbalski klub Sarajevo u centru je pažnje bosanskohercegovačkog ljetnog "mercata".
30.06.2023. u 21:30
get url
text

Bordo klub okrenuo se južnoameričkom tržištu i za premijerligaške uvjete doveo zvučna imena. Jedno od njih svakako je Adalberto Penaranda, vecenuleanski ofanzivac bogate biografije, 26-godišnjak koji je svojevremeno prešao iz Udinesea u Watford za gotovo 11 miliona eura.

Danas je potpis na ugovor sa Bordo timom stavio i Kevin Viveros, još jedan ofanzivac. On stiže iz Kolumbije i za njega je dolazak u BiH prvo evropsko iskustvo. Posljednji poslodavac u domovini bio mu je Deportivo Cali.

Ono što je sada već jasno, Sarajevo u sezonu ulazi s viškom stranaca. Uz Renana Oliveiru, Francisa Kyeremeha i Giorgija Guliashvilija, na popisu ih je pet. Od naredne sezone za utakmice Premijer lige BiH i Kupa BiH u zapisniku mogu biti trojica stranih državljana, a strancima se neće smatrati igrači koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije. Navodno, postoji mogućnost da Kyeremeh koji je oženjen Srbijankom dobije državljanstvo Srbije, dok se spekulira da bi Guliashvili mogao "na kaljenje" u Velež, ali o tom potom.

Sarajevo je "pokupilo" i važne igrače dostupne na domaćem i regionalnom tržištu poput Samira Zeljkovića iz Veleža, Elvira Durakovića iz Igmana, Amara Beganovića iz Mure koji je svojevremeno bio kapiten tuzlanske Slobode, dok je iz hrvatskog Slaven Belupa stigao Vinko Soldo.

Vrijedi istaknuti da nedaće sa stranim igračima neće biti izražene u evropskim mečevima, već samo u domaćem prvenstvu gdje postoji poseban propis.

Drugi značajan problem s kojim se suočava klub uoči starta nove sezone, a što definitivno utječe na cjelokupnu atmosferu, jeste bojkot navijačke grupe Horde zla. Vatrene pristalice Sarajeva koje grlima i dlanovima sa sjeverne tribine daju utakmicama na Koševu drugu dimenziju nisu dolazili na domaće mečeve voljenog kluba u proljetnom dijelu sezone. Oni ultimativno traže odlazak trenera Mirze Varešanovića i direktorice Ajle Alimanović.

Varešanović je na proljeće izborio Evropu, poveo je i tim na ljetne pripreme, prema svemu viđenom svlačionica je čvrsto uz trenera, isto tako i klub, dok Alimanović neometano vodi procese pa se čini da klupski gazda Ismir Mirvić baš i ne namjerava ispunjavati želje Hordama zla.

Evropsku avanturu Sarajevo počinje 13. jula, gostovanjem kod gruzijskog Torpeda u sklopu prvog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Sedam dana poslije na rasporedu je revanš na Koševu. Ostaje nam da vidimo da li će čelnici Sarajeva pronaći zajednički jezik s navijačima ili će znakovita tišina sa sjevera odzvanjati na eurosceni i narednoj premijerligaškoj sezoni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.