open-navfaktor-logo
search
Komparacija
Pojavili se "niotkud" i zablistali: Saliman i Vadze idu putem Santosa i Amoaha
AUTOR: E. B.
09.05.2024. u 20:04
get url
text
FOTO: Zvijezda 09
Ekipa Zvijezde 09 je u prošlom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine i matematički izgubila premijerligaški status. Ovaj tim tri kola prije kraja sezone zaostaje 11 bodova za Igmanom i GOŠK-om, prvim timovima van zone ispadanja.
Međutim, u ovoj ekipi su ove sezone sjajnim partijama na sebe pažnju skrenula dvojica fudbalera - Godswill Vadze i Kayode Saliman.
Zanimljivo je da je Zvijeda 09 ove sezone u PLBiH do sada postigla "svega" 32 pogotka, a da je tandem iz Afrike golovima i asistencijama učestvovao u njih 20!
Na 28 utakmica Vadze je postigao pet golova i upisao šest asistencija, dok je Saliman na 24 meča istoj brojci pogodaka dodao dvije asistencije manje.
Vadze (22), koji je rođen u Gani, u Zvijezdu 09 je stigao u januaru prošle godine iz domovine, tačnije iz kluba Semper. U karijeri je jedno vrijeme igrao i za austrijskog niželigaša Saalfeden.
Ugovor sa Zvijezdom 09 mu istječe krajem ovog mjeseca, te će zasigurno pronaći npovu sredinu.
Kada je u pitanju Saliman, on je prošlog ljeta u Zvijezdu 09 stigao iz srbijanskog Zlatibora.
Nigerijac (21) je tada potpisao ugovor do jula 2026. godine, ali će i on sasvim sigurno na kraju sezone napustiti Zvijezdu 09.
Brojni timovi iz Premijer lige, ali i van granica naše zemlje zainteresovani su za njihovo dovođenje. 
Njihova priča posjeća na onu iz sezone 2021/2022. godine kada su u dresu Rudara iz Prijedora nastupali Joseph Amoah (Gana) i Clarismario Santos (Brazil). Spomenuti dvojac se također "pojavio" iznenada i zablistao. Rudar je tada, kao i Zvijezda 09 ove sezone, ispao u niži rang, a njih dvojica su se skrasili u FK Željezničar.
 U prvoj sezoni na Grbavici su igrali sjajno, a Santos se nakon toga skrasio u AEK-u iz Larnace.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.