open-navfaktor-logo
search
Francuska legenda
Šamar Arsenalu: Arsene Wenger uz Mesuta Ozila koji je podržao muslimane u Kini
Mesut Ozil ima slobodu govora i izražavanja svojih mišljenja, koja ne moraju nužno dijeliti svi, poručio je Arsene Wenger
18.12.2019. u 16:04
get url
text

Bivši trener engleskog Arsenala Arsene Wenger pružio je podršku njemačkom fudbaleru turskog porijekla Mesutu Ozilu, u kontekstu njegovih stavova o pritiscima nad muslimanskom manjinom Ujgura, u sjeverozapadnoj autonomnoj kineskoj pokrajini Xinjiang, javlja Anadolu Agency (AA).

Francuski fudbalski stručnjak je, odgovarajući na pitanja novinara u Dohi, poručio kako je Mesutu, kao i svakom drugom, zagarantovana sloboda izražavanja.

- Mesut Ozil ima slobodu govora i izražavanja svojih mišljenja, koja ne moraju nužno dijeliti svi - poručio je Wenger.

Ozil je nedavno na društvenim mrežama napisao da se "u Kini spaljuju Kur'ani, džamije su zatvorene, teološke škole i medrese su zabranjene".

Arsenal je ubrzo uputio saopćenje kojim se distancirao od komentara svog igrača.

- S obzirom na komentare Mesuta Ozila na društvenim mrežama, Arsenal mora dati jasnu izjavu - navodi se u izjavi kluba koja je, između ostalog, objavljena na kineskoj platformi Weibo.

- Sadržaj njegove poruke predstavlja Ozilovo lično mišljenje. Arsenal se kao fudbalski klub uvijek pridržavao principa na osnovu kojih se ne želi baviti politikom - navedeno je u saopćenju engleskog kluba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.