open-navfaktor-logo
search
Veliki jubilej
Rođeni slave 97. rođendan: Velež je iz svih teških borbi izlazio kao pobjednik
U julu je planirana rođendanska proslava , dok je donatorska "Crvena noć" planirana u septembru
26.06.2019. u 21:33
get url
text

"Mostar u srcu, Velež do groba", krilatica je kojom se ponosi svaki Mostarac već skoro stoljeće.  Malo je klubova u regiji koji imaju bogatu historiju i navijače kao što to ima FK Velež koji danas slavi svoj rođendan.

Na današnji dan, prije 97 godina, osnovan je RŠD Velež, koji će kroz svoju dugu historiju predstavljati način i smisao života radničkoj klasi, te postati klub raje, ljubavi, prkosa i ponosa.

- Kroz svoju historiju doživio je i preživio mnogo teških trenutaka, od zabrane rada 1941. godine, do pokušaja gašenja 1992. godine, pa do teške finansijske situacije 2016. godine. Međutim, Rođeni su uvijek izlazili kao pobjednici iz svih tih teških borbi, zajedno sa svojim vjernim navijačima. Posljednja borba, 2016. godine, uspješno je dobijena - govori direktor Veleža Džemil Šoše.

Fudbalski klub Velež će, sa zakašnjenjem od skoro mjesec, u  Mostaru proslaviti 97. rođendan.

- U julu je planirana rođendanska proslava , dok je donatorska "Crvena noć" planirana u septembru - dodao je Šoše.

Također, povodom 97. rođendana Rođeni svojim navijačima nude dres po promotivnoj cijeni od 40 KM, za kupovinu u Fan shopu koji se nalazi u sklopu klupskih prostorija u Cernici.

Velež se stabilizirao i raste iz dana u dan.

- Zajedno sa svojim navijačima gradimo stadion Rođeni  i nastavljamo borbu za povratak u vrh bh. fudbala - poručio je Šoše.

Nakon dužeg zatišja, povratak Veleža u Premijer ligu Bosne i Hercegovine ulio je veliku nadu. Kada je Velež izgubio status bosanskohercegovačkog premijerligaša, to nije umanjilo ljubav navijača, niti je obeshrabrilo rukovodstvo kluba i sve one koji vole crveni dres. Ljubav prema klubu se teško može opisati, kaže nam dugogodišnji navijač Veleža Adis Kapetanović.

- Fudbal se igra radi navijača. Sigurno da Velež ima možda i najbolje navijače u BiH. Bili su krizni periodi na našim tribinama, kada je utakmice posjećivao tek mali broj navijača, no samo iz jednog razloga, što nisu mogli podnijeti ono što se dešavalo. Sada je došlo bolje vrijeme, raja se vratila na tribine, sada to puno bolje izgleda. Same brojke govore da je posjećenost Veležovih utakmica kao svih zajedno utakmicama Prve lige Federacije. Navijači su se vratili, no uvijek su i bili tu i uvijek će biti - kazao je Kapetanović.

Naglašava kako je Veležu mjesto u elitnom rangu takmičenja.

- Uprava Kluba je mnogo uradila na infrastrukturi uz pomoć Klub navijača "Red Army" i Udruženje građana "Mostarski rođeni". Svi zajedno doprinosimo kao što su to nekada naši roditelji radili. Nedostaje još puno toga, ali nadam se da ćemo nakon jednog izvjesnog perioda imati sve potrebno i bit će Velež jedan eminentan i evropski klub - poručio je Kapetanović.

Mnogo je odličnih generacija prošlo kroz crveni dres, a najuspješnije sezone bile su 1972/73, 1973/74. i 1987/88, kada su rođeni bili nadomak titule (vicešampioni), a tri puta je osvajao treće mjesto u šampionatu.

Enver Marić, Duško Bajević, Franjo Vladić, Boro Primorac, Momčilo Vukoje, Džemal Hadžiabdić, Marko Čolić, Vahid Halilhodžić, Baka Slišković, Marijan Kvesić samo su neki koji su nosili crveni dres u to vrijeme. Vrhunac te generacije se desio 1981. godine, kada se prvi put osvojio Kup Maršala Tita. Tada je Velež postao prvi bosanskohercegovački klub sa tim peharom.

U Kupu Maršala Tita postignuti su i najveći uspjesi, a Velež je ovo takmičenje osvajao dva puta – 1981. i 1986. godine. (Željezničar 3-2, i Dinamo Zagreb 3-1). U ovom periodu Velež je i šest puta učestvovao u UEFA-inim kupovima. U Kupu pobjednika kupova Velež je nastupio dva puta.

Još za vrijeme ratnih dejstava, 1994. godine, entuzijasti u napola okupiranom Mostaru uspjeli su reorganizirati rad kluba, koji je za vrijeme rata protjeran iz svojih prostorija i sa stadiona. Odigravane su prijateljske utakmice, a 1995. krenulo se sa odigravanjem Prve lige Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.