open-navfaktor-logo
search
Haos u Bugarskoj
Protest protiv Saveza: Zapaljen automobil, povrijeđeno 14 osoba, među njima ima i policajaca
U neredima navijača oko stadiona Vasil Levski u Sofiji uoči utakmice između Bugarske i Mađarske u kvalifikacijama za EURO, povrijeđeno je najmanje 14 osoba.
16.11.2023. u 22:12
get url
text

Uoči susreta nekoliko hiljada bugarskih navijača je prosvjedovalo zbog načina kojim se upravlja Fudbalskim savezom Bugarske, a prosvjed je prerastao u nasilje, javila je Hina.

Navijači su gađali policiju raznim pirotehničkim sredstvima, kamenjem i bocama. Nakon što su zapaljene kante za smeće, policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem. Bugarski mediji prenose kako se sukob smirio nakon više od sat vremena. Povrijeđeno je najmanje 14 osoba, a među stradalima ima i policajaca.

Zapaljen je i jedan autobus, policijski kombi, dok je nekoliko izloga razbijeno.

- Krajnje je razočaravajuće što prosvjedujemo na takav način i uništavamo naš grad - rekao je bugarskim novinarima gradonačelnik Sofije Vasil Terziev.

- Ne prihvaćam da miran prosvjed eskaliraju na ovaj način - dodao je.

Bugarska reprezentacija se već skoro dva desetljeća nije plasirala na neki veliki turnir. Navijači su širom zemlje prosvjedovali nakon poraza od Albanije i Litve u oktobru. Predsjedniku Saveza Borislavu Mihajlovu i njegovim pomoćnicima koji su na čelu Saveza već 18 godina, navijači su proteklih tjedana u 18. minuti svake ligaške utakmice uzvikivali "Ostavka".

Zahtjevi prosvjednika bili su ostavka Borislava Mihailova i cjelokupnog vodstva Saveza, te zakazivanje izvanredne Skupštine do februara 2024. godine na kojoj bi se izabralo novo vodstvo.

"Kap koja je prelila čašu" i razljutila navijače bila je odluka da se večerašnji ogled protiv Mađarske odigra pred praznim tribinama na stadionu u Sofiji oko kojeg je bilo raspoređeno oko 1.600 policajaca.

U strahu od nereda, Mihajlov je prošle sedmice zatražio od UEFA-e da se utakmica protiv Mađarske igra pred praznim tribinama. Ta je odluka izazvala gnjev ne samo među bugarskim navijačima, već i mađarskim navijačima koji su ranije isplanirali put.

Inače, utakmica je završila rezultatom 2:2. Mađarska se u sedmoj minuti sudačke nadoknade spasila od poraza i došla do boda kojim je osigurala plasman na EURO sljedeće godine u Njemačkoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.