open-navfaktor-logo
search
Zmajevi u Belfastu
Prosinečki (ne)zna sastav: Ko će na poziciju desnog beka?
Stručni štab Zmajeva ne može računati na kompletnu zadnju liniju, a izostanak Kolašinca, Bičakčića, Vranješa i Todorovića bit će biti hendikep
08.09.2018. u 09:37
get url
text

Robert Prosinečki, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas će prvi put voditi Zmajeva u nekoj zvaničnoj utakmici.

Dok je u prijateljskim duelima odigranim proteklih mjeseci većinom na raspolaganju imao sve one igrače koje bi i pozvao, danas to neće biti slučaj.

U premijernom nastupu u Ligi nacija Zmajevi će gostovati u Belfastu kod Sjeverne Irske, a Prosinečki se u pripremi za ovaj meč našao u velikim problemima. Redom su, zbog povreda, otkazivali standardni defanzivci Sead Kolašinac, Ognjen Vranješ i Ermin Bičakčić, a potom je UEFA zbog kartona zarađenih u mladoj reprezentaciji “suspendovala“ Darko Todorovića i ostavila nas bez kompletne odbrane!

Roviti su na okupljanje stigli Eldar Ćivić i Bojan Nastić, ali će jedan od njih danas ipak zaigrati na poziciji lijevog beka. Centralni bekovi bit će Toni Šunjić i Ervin Zukanović, jer su oni, praktično i jedini stoperi na koje stručni štab može računati. Na golu će stajati Ibrahim Šehić.

A onda dolazi veliki problem. Ko će na poziciju desnog beka? Todorović je trebao pokriti ovu poziciju, ali se onda umiješala UEFA. Stoga su Prosinečki i njegovi saradnici na velikom ispitu.

Teško je očekivati da selektor odluči zaigrati sa trojicom u zadnjoj liniji, što bi značilo da bi Edin Višća mogao pokriti desnu stranu. Ali nije isključeno... Realnije je da na desnom beku protiv Sjeverne Irske gledamo Muhameda Bešića, a da trojac u veznom redu sačinjavaju Elvis Sarić, Gojko Cimirot i Miralem Pjanić.

Vrh napada predvodit će Edin Džeko, a Edin Višća i Haris Duljević bit će podrška po bokovima.

A da i Prosinečki ima dilemu potvrđuje još jedan primjer. Uoči svih dosadašnjih utakmica otkrivao je karte dan uoči utakmice, kada bi izdiktirao 11 imena koji bi sutra počeli utakmicu. Na jučerašnjoj zvaničnoj presici tek je otkrio da zna sastav, ali je imena onih koji će istrčati na Windsor Park zadržao za sebe.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.