open-navfaktor-logo
search
U 83. godini
Preminuo legendarni brazilski fudbaler Pele
Legendarni brazilski fudbaler Pele preminuo je danas u Sao Paolu u 83. godini života.
29.12.2022. u 20:06
get url
text

Vijest o njegovoj smrti potvrđena je i na zvaničnom Instagram profilu jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

- Inspiracija i ljubav obilježili su put kralja Pelea, koji je danas mirno preminuo. Na svom putovanju, Edson je očarao svijet svojom genijalnošću u sportu, zaustavio je rat, provodio društvene radove po cijelom svijetu i širio ono za što je najviše vjerovao da je lijek za sve naše probleme: ljubav.

Njegova poruka danas postaje ostavština za buduće generacije. Ljubav, ljubav i ljubav, zauvijek - napisano je na profilu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

Pele je 21. decembra primljen u bolnicu kada mu se pogoršalo stanje. Bolest mu se proširila na bubrege i srce, a čak mu ni za Božić nije bilo dozovoljeno da provede praznik kod kuće sa porodicom.

Prethodnih dana je njegova porodica objavila nekoliko fotografija iz bolnice, kada su ostali manje-više bili upoznati s njegovim stanjem. Nažalost, nije uspio da se izbori sa bolešću.

Rođen je kao Edson Arantes do Nascimento 23. oktobra 1940. godine u gradu Tres Coracoes u Brazilu, u sportskoj porodici. Njegov otac je bio poznati fudbaler Dondinho.

Smatra se za jednog od najboljih fudbalera svih vremena uz Diega Armanda Maradonu.

Sa Brazilom je osvojio tri titule svjetskih prvaka, 1958., 1962. i 1970. godine. Za Brazil je u 92 utakmice postigao 77 golova.

Ono što je posebno zanimljivo za ove prostore je to da se od reprezentacije Brazila oprostio na meču protiv bivše Jugoslavije 18. 7. 1971. godine.

Susretu je prisustvovalo više od 100.000 gledalaca, a prema nekim procjenama i do 160.000 ljudi na legendarnoj Marakani.

Za Santos je igrao od 15. godine života te je u 659 takmičarskih utakmica postigao 643 gola. Tačno 18 godina nakon debija za Santos preselio se u New York Cosmose, gdje je igrao od 1975. do 1977. godine, a u 64 nastupa zabio je 37 golova.

Što se tiče FIFA-e, ona obično navodi 1281 gol u 1363 utakmice, što uključuje i prijateljske, zabavne i humanitarne utakmice.

Nakon završetka karijere bavio se i politikom, a 1994. godine bio je izabran za ministra sporta Brazila.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.