open-navfaktor-logo
search
Legenda Sarajeva
Predrag Pašić: Svaka čast Maradoni, ali Hase je legenda svih legendi
Ostale su još samo dvije utakmice na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Priliku da bude treća selekcija koja bi u historiji odbranila svjetski tron ima Francuska, a Argentinci vjeruju da poslije Kempesa i Maradone, treći trofej SP može im donijeti Leo Messi.
16.12.2022. u 20:47
get url
text

Ko je najviše pokazao, a ko najmanje? O najvećim iznenađenjima i razočarenjima za N1 je govorio Predrag Paja Pašić, legendarni fudbaler Sarajeva, reprezentacije bivše Jugoslavije, ali i Stuttgarta.

- Brazil, Argentina i Francuska imali su najviše šansi prije početka, tako da to nije iznenađenje. Ipak, s obzirom na sve što se događalo na SP moglo je biti i drugačije.

Ja sam uživao u Mundijalu, skoro sve utakmice su bile interesantne i mislim da je Katar podigao ljestvicu organizacije SP - rekao je Pašić za N1, dodavši:

- Francuski fudbal je nevjerovatan i rad s mladima je sjajan. Francuzi imaju po tri ekipe komotno istog kvaliteta. To je tim sa najviše kvalitetnih igrača. Hendikepirani su zbog povreda, ali je u finalu sve moguće - dodao je Pašić.

U superlativima je govorio o Diegu Armandu Maradoni, koji je nakon rata igrao i za BiH.

- Sjećam se toga, ali meni je Maradona ostao u sjećanju jer sam imao zadovoljstvo igrati s njim na humanitarnoj utakmici u Napulju povodom otvaranja dječije bolnice. Reprezentacija svijeta je tada igrala protiv Napolija. Imao sam čast kao igrač Stuttgarta igrati s njim i to je nešto što nikad neću zaboraviti. Tada je s Ferrarijem stigao pred svlačionicu i morao je trčati iz auta do svlačionice. Sjedio sam tada kraj njega, upoznao sam ga i nisam treptao dok je bio pored mene - rekao je Pašić, a potom dodao:

- Imao sam priliku tada driblati, dribling mi je uspio i on mi je pokazao da ga je iznenadilo i to mi je najveće priznanje pored Haseta. Hase mi je najveća legenda. On mi je kao dječaku sa 10 godina prišao i rekao mali bit ćeš dobar igrač. To nikad neću zaboraviti, kao i Maradonu. Hase je legenda svih legendi i bilo mi je čast da sam ga upoznao kao dijete.

Govorio je o legendarnom Safetu Sušiću.

- Nismo se čuli pola godine. On ima svoje probleme zbog kojih malo komunicira. Mene je zadivio, da ja imam takve probleme ne bih imao vremena da puno komuniciram - rekao je Pašić, a potom dodao:

- Imao sam privilegiju da igram sa njim i zaista mi je vrijeme provedeno s njim sveto. Zapamćeni smo kod navijača Sarajeva, a bilo mi je čast provesti vrijeme s njim u klubu.

Mogu li Zmajevi do prvog EURO-a?

- Kod nas je poprilično teška situacija kada je u pitanju budućnost fudbala. Za razliku od Hrvatske. Oni su sebi napravili kontinuitet. Mi smo još ovisni o mladim momcima koji žive vani i koji na taj način mogu postati veliki igrači. Opet, postoji i nada i mogućnost jer stari igrači koji su okosnica tima počevši od Džeke, Pjanića i drugih su tu. Mogu još pokazati dosta toga. Postoji šansa da se plasiramo i vjerujem da ćemo bar jednu od njih iskoristiti - rekao je Pašić.

Mirza Varešanović je novi trener Sarajeva, da li je to dobar potez?

- Razlika između ovog i vremena kada sam ja igrao je ta da smo imali vrhunsku školu fudbala. Mi smo činili okosnicu FK Sarajevo. Imao sam sreću da igram u zlatnoj generaciji. Nas je osam iz pionirskog fudbala došlo u prvi tim. Bili smo prvaci, osvajači Kupa Jugoslavije. Mi smo bili tim koji je naučio da pobjeđuje.

U moje vrijeme dok sam igrao za Sarajevo, nikad nisam imao trenera koji nije igrao za Sarajevo. U ovim trenucima je to nemoguće i rijetkost je da je igrač Sarajeva postao trener. To je i najbolji način da se pravi tim. Ova kupovanja od raznoraznih menadžera koji su iskoristili vrijeme dok je Sarajevo imalo novca, a nisu bili kompetentni da stvaraju tim. To je bućkuriš od kojeg zavisimo i tugujemo što nismo ono što bi željeli da jesmo. Mislim da dok god se vodi ovakva politika kupovine igrača na pijacama. U razgovoru sa Dupovcem koji je bio igrač Bubamare on kaže "svakog ljeta se upoznam s novih osam igrača i dok prođe vrijeme ti se ne možeš ni upoznati s njima". Tako se ne može ništa, prvo moramo upoznati igrače pa sve drugo - rekao je Pašić za N1, zaključivši:

- Gospodin Mirvić prvo treba okupiti ljude oko sebe. Davno smo mi odbačeni, veliki igrači Sarajeva. To više nije filozofija FK Sarajevo koja je bila u naše vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.