open-navfaktor-logo
search
Nova pravila
Pojašnjenje: Nije svaka ruka penal! U ovim situacijama pokazuje se na "kreč"
Golman ne može postići pogodak bacanjem lopte rukom direktno u protivnički gol
22.08.2019. u 21:06
get url
text

Mnogo zabune među ljubitelje fudbala unijele su informacije plasirane od "sudijskih eksperata" da će od ove sezone svako igranje rukom u kaznenom prostoru igrača jednog tima značiti i dosuđivanje jedanaesterca za protivnički tim.

To nije istina, a ni svaka ruka ne znači i automatski kazneni udarac! Ukratko, ovo je zaključak vezan za izmjene pravila koja su usvojena 2. marta na redovnom godišnjem sastanku IFAB-a u škotskom Aberdeenu.

Također, jedan od glavnih zaključaka sa pomenutog sastanka je taj da golman ne može postići pogodak bacanjem lopte rukom direktno u protivnički gol.

Ovo su ključne situacija kada sudija treba, odnosno ne treba pokazati na bijelu tačku.

Jedanaesterac (prekršaj) je kada igrač:

- Namjerno dodirne loptu rukom ili šakom, uključujući i pokret rukom ili šakom prema lopti;

- Stekne posjed ili kontrolu nad loptom nakon što je lopta dodirnula njegovu ruku ili šaku te potom: postigne pogodak u protivnički gol; stvori priliku za postizanje pogotka; pokretom ruke ili šake direktno postigne pogodak, čak i slučajno, uključujući i golmana.

Obično je jedanaesterac (prekršaj) kada igrač:

- Dodirne loptu rukom ili šakom u situaciji kada: ruka ili šaka čini njegovo tijelo neprirodno velikim; ruka ili šaka se nalaze iznad ili preko visine ramena (osim ukoliko igrač namjerno igra loptom koja potom dodirne njegovu ruku ili šaku).

- Navedeni prekršaji primjenjuju se čak i ukoliko lopta dodirne igračevu ruku ili šaku direktno nakon glave ili tijela (uključujući i stopalo) ili drugog igrača u blizini.

Osim u navedenim prekršajima, obično nije prekršaj kada lopta dodirne igračevu ruku ili šaku:

- Direktno nakon igračeve glave ili tijela (uključujući i stopalo);

- Direktno nakon glave ili tijela (uključujući i stopalo) drugog igrača u blizini;

- Ukoliko je ruka blizu tijela i ne čini tijelo neprirodno većim;

- Kada igrač padne, a ruka ili šaka se nalaze između tijela i poda kako bi pridržali tijelo, ali nisu ispružene vodoravno ili okomito izvan tijela;

OBJAŠNJENJE

Potrebno je više jasnoće oko igranja rukom, posebno u situacijama kada, "nenamjerno igranje rukom" predstavlja prekršaj. Nove definicije slijede niz načela:

- Fudbal ne prihvaća postizanje pogotka rukom ili šakom (čak ni slučajno).

- Fudbal očekuje kažnjavanje igrača koji igra rukom ukoliko tim potezom stekne posjed ili kontrolu nad loptom, te ostvari veliku prednost poput postizanja pogotka ili stvaranja prilike za postizanje pogotka.

- Igračima je prirodno postaviti ruku između svog tijela i tla, radi oslonca pri padu.

- Držanje ruke ili šake iznad visine ramena rijetko je "prirodna" pozicija i igrač "preuzima rizik" postavljanjem ruke ili šake u takav položaj, uključujući i kod klizećeg starta.

- Ukoliko se lopta na ruku ili šaku odbije od igračevog tijela, ili od drugog igrača (bilo koje ekipe) u blizini často je nemoguće izbjeći kontakt sa loptom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.