open-navfaktor-logo
search
Foda u Prištini
Njemački trener preuzeo Kosovo, predsjednik Saveza mu obećao "odriješene ruke"
Franco Foda novi je selektor fudbalske reprezentacije Kosova, prenosi Anadolu.
20.02.2024. u 08:50
get url
text

Trener iz Njemačke predstavljen je kao novi selektor na konferenciji za medije Fudbalskog saveza Kosova (FSK). Predsjednik FSK-a Agim Ademi rekao je da je Foda potpisao dvogodišnji ugovor i da od njega očekuje važne rezultate. Ademi je naveo da će njemački trener imati "odriješene ruke" da odlučuje.

- Nadamo se da će Foda biti trener koji će ostati zapisan u historiji Kosova, da se kvalifikuje za veliko takmičenje - rekao je Ademi.

Foda, koji će imati četiri pomoćnika, izrazio je optimizam da će postići uspjeh sa kosovskom selekcijom.

- Radujem se novom izazovu i optimista sam da ćemo zajedno biti uspješni. Spremamo se za martovske utakmice - rekao je Foda.

Pedesetsedmogodišnji njemački trener naglasio je da mu je bilo veoma lako da se odluči za Kosovo, nakon što je došao u Prištinu.

Foda, koji je najviše vremena proveo kao trener u Austriji, dugi niz godina vodi Sturm iz Graca, sa kojim je jednom osvojio šampionsku titulu i Kupu Austrije, dok je godinu dana vodio i Kaiserslautern iz Njemačke.

Od 2018. do 2022. godine bio je selektor reprezentacije Austrije sa kojom je uspio da pređe iz Lige B u Ligu A Lige nacija.

Kosovo je bilo bez selektora od odlaska Primoža Glihe, po završetku kvalifikacionog ciklusa za EURO 2024.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.